IVO:s granskning en väckarklocka

IVO:s (Inspektionen för vård och omsorg) granskning av Region Kalmar län visar att det i flera fall saknas dokumentation i journalerna om att covid-19-sjuka äldre på särskilda boenden fått vård och behandling utifrån sina behov.

"De allvarliga problem med vården av covid-19-sjuka på äldreboenden, som ända sedan i våras rapporterats från olika delar av landet, borde ha tjänat som väckarklocka även i Kalmar län", skriver debattörerna.

"De allvarliga problem med vården av covid-19-sjuka på äldreboenden, som ända sedan i våras rapporterats från olika delar av landet, borde ha tjänat som väckarklocka även i Kalmar län", skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-12-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det yttersta ansvaret för sjukvården i Region Kalmar län ligger på de valda politikerna i styrelser, nämnder och regionfullmäktige. Här, som i alla andra regioner, är det den politiskt tillsatta ledningens skyldighet att se till att medborgarna får den vård man har rätt till enligt gällande lagar. I annat fall är ledningen lagbrytare. 

Sverigedemokraterna ställde i regionens krisledningsnämnd den 1 juni en skriftlig fråga om några av dem som då avlidit i covid-19 här i Kalmar län fått palliativ vård, det vill säga vård i livets slutskede, utan att läkare träffat dem. Anledningen till vår fråga var de många oroande rapporter som redan då kom från olika delar av landet om äldre som fått palliativ vård utan att läkare träffat dem. 

Vi fick den 9 juni svaret att situationen här i Kalmar län inte alls var så svår som i till exempel Stockholm, så att den typen av problem var inte aktuella här. Vi fick också beskedet att så kallade brytpunktssamtal alltid äger rum, det vill säga samtal mellan läkare, patient och anhörig, när vård i livets slutskede påbörjas. 

IVO:s rapport, som gäller perioden 1 februari till 1 juni, ger dock en annan bild: bland de tre hälsocentraler som granskats närmare i Kalmar län, finns det fall där det i journalerna saknas dokumentation om att covid-19-drabbade äldre fått individuella bedömningar av sina behov av vård och behandling. Enligt journalgranskningen saknas också i en del fall uppgift om att ställningstagande om vård i livets slutskede fattats efter bedömning av läkare i samråd med annan legitimerad personal. Enligt IVO saknas också uppgift om brytpunktssamtal i några fall. 

IVO sammanfattar sitt ställningstagande med att Region Kalmar län varken fullgjort sina skyldigheter som vårdgivare eller sina skyldigheter som ytterst ansvarig huvudman för den vård och behandling som erbjuds till personer bosatta i regionen. Det råder inget tvivel om att vårdpersonalen gjort sitt bästa under de förutsättningar som nuvarande politiska ledning har åstadkommit. Det granskningen nu har lett till är att bristerna i förutsättningarna har kommit i dagen.

Sverigedemokraterna är kritiska till att det, när vi frågade i juni, inte gavs någon antydan om att det kunde finnas denna typ av problem här i Region Kalmar län. De allvarliga problem med vården av covid-19-sjuka på äldreboenden, som ända sedan i våras rapporterats från olika delar av landet, borde ha tjänat som väckarklocka även i Kalmar län. När underlaget från IVO blev känt för regionens ledningsgrupp i oktober gavs inte heller någon information i krisledningsnämnden. Om man inte öppet lämnar information om möjliga eller konstaterade brister och missförhållanden, så minskar också möjligheten dramatiskt att i tid göra något för att rätta till dessa brister och missförhållanden. De som drabbas är våra äldre och deras anhöriga. 

Region Kalmar län har nu fått till 15 januari på sig att till IVO redovisa vad man tänker göra för att komma till rätta med bristerna i vården av covid-19-sjuka på särskilda boenden. Det är, oavsett om vi sitter i majoritet eller opposition, de ansvariga politikernas skyldighet att göra allt som står i vår makt för att säkerställa att de brister och missförhållanden som kommit fram i IVO:s rapport åtgärdas och att det aldrig upprepas igen.