Vid Västerviks sjukhus finns sedan nio år en behandlingsenhet för cellgiftsbehandling av cancerpatienter. Sedan 2015 ingår behandlingsenheten i Västervik i den länsövergripande onkologiska kliniken vid Länssjukhuset i Kalmar.
Under de senaste åren har allt större problem uppdagats. Patienter har under flera år märkt av en oro bland personalen, som bland annat bottnat i att man inte haft någon fast läkare och som lett till att flera sjuksköterskor slutat. En onkolog hyrdes in på deltid, som var beredd att ta fast anställning, men ansågs för dyr. I stället skulle behandlingsenheten bemannas från onkologkliniken i Kalmar.
Under sommar och tidig höst är bilden att behandlingsenheten fungerat allt sämre eller inte alls. Patienter som sökt kontakt med enheten har hänvisats till kirurgmottagningen, som inte haft någon information. Det har till och med hänt att läkare från onkologkliniken i Kalmar, under mottagningsverksamhet på Västerviks sjukhus har skickat patient till behandlingsenheten, utan att känna till att den var stängd på grund av personalbrist.
Enligt uppgift ska nu behandlingsenheten hålla öppet två dagar i veckan, till stor del bemannad med hyrsjuksköterskor och sjuksköterskor från Kalmar.
För den enskilda cancerpatienten skapar den rådande situationen stor otrygghet med bristfällig information och nya ansikten på behandlande personal. En del patienter har hänvisats till att få sina behandlingar utförda i Kalmar flera gånger i veckan, vilket åsamkat stora besvär.
I en interpellation till sjukvårdsansvariga landstingsrådet Lena Segerberg (S) vill vi ha svar på vilka åtgärder hon har vidtagit för att skapa en stabil struktur, där cancersjuka patienter får god och trygg vård med kontinuitet i norra länsdelen? Vi frågar också om bakomliggande orsaker till personalflykten har analyserats och åtgärdats.
Vid landstingsfullmäktige nästa onsdag förväntar vi oss svar från Lena Segerberg. Cancerpatienter i norra länsdelen måste kunna lita på att de får god, jämlik och nära vård.