Jämställda löner – men inte för alla

Den 17 juni 2020 klubbades på regionfullmäktige det historiska beslutet att 20 miljoner kronor avsätts till att arbeta för jämställda löner inom Region Kalmar län.

Vision välkomnar det politiska beslutet om extra medel för att åtgärda de osakliga löneskillnader som finns i regionen. Man konstaterar dock att de kvinnodominerade yrkesgrupper som Vision organiserar inte finns med i handlingsplanen.

Vision välkomnar det politiska beslutet om extra medel för att åtgärda de osakliga löneskillnader som finns i regionen. Man konstaterar dock att de kvinnodominerade yrkesgrupper som Vision organiserar inte finns med i handlingsplanen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-07-13 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Kalmar län gör årligen den lönekartläggning och analys av löneskillnader mellan kvinnor och män som man är ålagd att göra utifrån diskrimineringslagen. Syftet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader. Det är i detta sammanhang som 20 miljoner kronor nu avsätts.

Vision välkomnar det politiska beslutet om extra medel för att åtgärda de osakliga löneskillnader som finns. Vi ser dock med stor förvåning och oro att kvinnodominerade yrkesgrupper som Vision organiserar inte finns med i den handlingsplan som arbetsgivaren presenterat. Det handlar om lågavlönade yrkesgrupper såsom assistenter med olika inriktningar, medicinska sekreterare, tandsköterskor och ortodontiassistenter samt sjukhustelefonister. 

I föregående års lönekartläggning identifierade man löneskillnader för flera yrkesgrupper gentemot sina jämförelsegrupper. Däribland de yrkesgrupper som nämnts här ovan. Då menade arbetsgivaren att löneskillnaderna inte var osakliga för Visions yrkesgrupper med hänvisning till att marknadslöneläget för jämförelsegrupperna rättfärdigade löneskillnaderna. Vision var av en annan åsikt och menade att marknadslöneläget inte helt kan förklara en stor löneskillnad utifrån diskrimineringslagen. Löneskillnaderna var då på en medellön räknat mellan 4 000 och 7 000 kr per månad mot respektive jämförelsegrupp. 

När nu det välkomna beskedet om extra medel för att arbeta med jämställda löner kommer från politiken så saknas återigen Visions kvinnodominerade yrkesgrupper. Från föregående års lönekartläggning till årets har arbetsgivaren gjort om den värdering som ligger till grund för vilka grupper som jämförs med varandra. 

Assistenter, medicinska sekreterare, tandsköterskor och ortodontiassistenter samt sjukhustelefonister har mellan åren fått värderingen sänkt medan jämförelsegrupper i vissa fall fått sina värderingar höjda. Detta medför att arbetsgivaren i vissa av fallen undanröjt löneskillnaderna. Inte genom att åtgärda och verka för jämställda löner för alla, utan genom att helt enkelt ändra på värderingen av yrkesgrupperna och därmed vilka som jämförs med varandra. Vision har gång på gång under det senaste året påtalat för arbetsgivaren att de nya värderingarna inte stämmer överens med de verkliga krav som ställs på Visions yrkesgrupper, men utan att få något gehör. 

Visions yrkesgrupper utför dagligen viktiga arbetsuppgifter som ser till att all vård, kollektivtrafik och folkhögskolornas verksamhet med mera inom Region Kalmar län fungerar på bästa sätt. Utan dessa yrkesgrupper stannar verksamheterna. Uppmuntrande ord och en klapp på axeln är inte tillräcklig lön för detta. Vision kräver därför att jämställda löner ska gälla för alla. 

Det innebär att: 

  Värderingen av Visions yrkesgrupper måste anpassas till det viktiga arbete som utförs. Det är inte rimligt att värderingen av flera stora grupper förändras såhär drastiskt mellan två år. 

  Marknadslöneläget kan inte ensamt anses utgöra en saklig löneskillnad. Region Kalmar län är en stor arbetsgivare och måste se sin del i upprätthållandet av en ojämställd arbetsmarknad. 

Vision uppmanar politiker och berörda tjänstemän inom Region Kalmar län att ta itu med detta omgående. Vision kräver att jämställda löner ska gälla för alla!