Julgåvan visar vilken personal som värdesätts

Vimmerby kommuns julgåva visar tydligt vilken personal som värdesätts och vilken som inte gör det.

Den personal som var anställd i Vimmerby kommun den 30 november får 500 kronor i julgåva. Slutade man en månad tidigare blir man utan. Tråkigt, tycker skribenten.

Den personal som var anställd i Vimmerby kommun den 30 november får 500 kronor i julgåva. Slutade man en månad tidigare blir man utan. Tråkigt, tycker skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-12-23 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I pressmeddelandet den 24 november informerade Vimmerby kommun om den planerade julgåvan till samtliga månadsavlönade medarbetare. En julgåva som sedan kom att utökas till timvikarier – om man hade arbetat under oktober och november vill säga.

Men i pressmeddelandet informerar man också om den insats som kommunens medarbetare gjort sedan pandemins början i mars månad. Man berättar hur det har påverkat de anställda. Ändå är det endast månadsavlönade som hade anställning i kommunen den 30 november som får ta del av den. Detta fick jag bekräftat nu i veckan efter att jag frågade min tidigare chef.

Till Dagens Vimmerby den 15 december sa Marie Nicholsson så här om hur avgränsningen för timvikarier har skett: ”Vi har tittat på de som arbetat i oktober och november. December kan vi inte inkludera eftersom de inte hade fått julgåvan till jul. Därför blir det denna avgränsning. Vi har försökt ha samma avgränsning som med månadsanställda.”

Så samtidigt som man redan i det första pressmeddelandet pratar om hur situationen varit sedan mars väljer man ändå att bara premiera de som arbetat nu under hösten, inte de som var med i våras när det på många arbetsplatser var mycket rörigt på grund av avsaknad av skyddsutrustning, riktlinjer och med höga sjuktal. Dessutom inkluderas nu timvikarier som arbetat i oktober medan månadsavlönade måste ha varit anställda i november för att få någon uppskattning.

Jag tillhör dem som fick mina förutsättningar för mitt arbete helt omkullkastat på grund av pandemin, jag har inte gjort något annat än anpassningar och hela tiden försökt hitta nya vägar att kunna arbeta vidare på. När min projektanställning avslutades den sista oktober så hade alla projektets mål inte kunnat nås på grund av det mycket speciella år vi haft. Och just för att min kommunala anställning avslutades 31 oktober och inte 30 november så värdesätter inte heller Vimmerby kommun min insats under pandemin.

Min jul står självklart inte och faller med en julgåva på 500 kr, men det är mycket tråkigt att veta att Vimmerby kommun, trots sitt egna uttalande i pressmeddelandet, ändå tycker att insatserna som gjorts tidigare under året inte är värda något. Att vi som av olika skäl inte längre arbetade för kommunen 30 november inte förtjänar något särskilt tack för vårt arbete under pandemin.