Kan Kindaborna lita på sina politiker?

Eon gav upp på grund av Kindabornas stora motstånd och orkade inte driva vindkraftprojektet i Hycklinge vidare. Nu tar ett nytt vindkraftbolag över och driver Eons planer. De använder sig i stort av Eons miljöutredning.

Svensk rättstillämpning har gått i baklås när det gäller frågor om vindkraft, tycker skribenten som är kritisk till planerna på en vindkraftpark i Hycklinge.

Svensk rättstillämpning har gått i baklås när det gäller frågor om vindkraft, tycker skribenten som är kritisk till planerna på en vindkraftpark i Hycklinge.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2020-06-08 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politikerna i Kinda sa nej, ett enda vindkraftverk är ett för mycket. Hur ser det ut i dag? Kan Kindaborna lita på sina förtroendevalda politiker?

Det norska bolaget Fred Olsen Renewables vindkraftbolag tar över och bygger vidare på Eons planer. På sista mötet med Eon gällde det högst 15 verk med en maxhöjd av 150 meter. Nu blir de 230 meter höga, en avsevärd skillnad. Man talar hela tiden om Vindkraft Hycklinge; vad man undviker är att Horn får en kilometer närmare till vindkraftparken. 

Det anmärkningsvärda är att svensk rättstillämpning har gått i baklås när det gäller frågor om vindkraft. Svensk nationell lag vrängs till den milda grad att vindkraften till och med påstås öka den biologiska mångfalden. Hur ska vi medborgare kunna skydda oss mot en stat som misstolkar rättssystemet för att tvinga på oss medborgare mer vindkraft? Flera rapporter pekar på att vindkraftverk har en negativ inverkan på människor och djur och vindkraftverken ökar koldioxidutsläppet i naturen. 

Det svenska rättssystemet ger oss inga möjligheter till att värna om naturen eller vår existens, därför måste vi med stor kraft kräva inflytande över besluten som rör vår överlevnad. Alla beslut om vindkraftverk är i grunden beslut som politiker tagit, bevisligen med en ytterst inskränkt kunskap. Hur kan man vara för en utbyggnad trots att man känner till att man det skadar naturen och skadar väljarna? Är politikerna beredda att bortse från skadan därför att de själva vill berika sig genom att delta i ”utbyggnaden”, som ger stora förluster i form av skattebidragen och subventioner?

Merparten av våra vindkraftparker ägs av utländska intressenter, några av dem är Israel, Spanien och Kina, är det inte dags att tänka om? Vårt land är en råvarukoloni, där ett flertal länder äger verken och tar hem vinsten. Ett vindkraftverks existens är cirka 20 år, en alldeles för kort tid för att förstöra landskapet. Vi har i vårt land ett stort elöverskott och utbyggnaden av solkraft är på väg mot rekord. 

Jag menar att vindkraftsbolagen endast är ute efter våra generösa subventioner som tas bland annat från din och min elfaktura. Inga vindkraftverk är självgående, allt går med ett stort underskott. Det norska bolaget kommer att tjäna pengar på att exportera elen, all el blandas i en stor mix, ingen kan få som det ibland utlovas endast vindel. För att kunna ta hand om elproduktionen från sin ”råvarukoloni” på Riddarhuset fodras ett mycket kraftigt utbyggt elnät, och det är här som den nya omdiskuterade högvoltsledningen kommer in, varför annars en krök av ledningen in mot Horn?

Riddarhuset får in hyror för den upplåtna marken, och de boende får en förstörd natur inpå knutarna. Ingen tyst miljö, inga mörka vinternätter, Horn och Hycklinge drabbas mest. Omgivande fastigheter inte minst i Kalmar län, kommer att mista sina tysta nätter. Blinkande nattljus och buller, vilket riskerar att fastighetspriserna rasar och sjukdomsfallen ökar. Turistnäringen, sommarboendet, landsbygdsutvecklingen grusas. 

Ett vindkraftverk är ett för mycket.

Karta: Hycklinge