Kärnkraftsdebatt utan grundfakta

Vi har nyligen gått igenom från en valrörelse där frågan om el från kärnkraft fick stor betydelse. Tyvärr! Flera väsentliga fakta kom bort i debatten och det påverkade säkerligen valresultatet.

"Tyvärr kanske en osaklig debatt om kärnkraftsel starkt bidrog till att avgöra valet. Vem har mest ansvar? Osakliga politiker eller okunniga journalister som skötte informationen i våra massmedier?", frågar sig debattören.

"Tyvärr kanske en osaklig debatt om kärnkraftsel starkt bidrog till att avgöra valet. Vem har mest ansvar? Osakliga politiker eller okunniga journalister som skötte informationen i våra massmedier?", frågar sig debattören.

Foto: OLA TORKELSSON

Debatt2022-09-20 05:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges Riksdag valde ny väg efter olyckan i Tjernobyl 1986 och än tydligare efter den stora olyckan i Japan. Folkomröstningen 1980 med mycket jämt resultat – för eller emot kärnkraft – hade också betydelse. Majoritetens svar var successiv avveckling. 

Under statsminister Fredrik Reinfeldts moderatstyrda Alliansregering (2006-2014) skärptes säkerhetskraven för kärnkraftsverk ytterligare jämfört med tidigare ”villkorslag”. Centern ställde krav. En stor förändring som genomfördes av Alliansregeringen var att företagen/ägarna till kärnkraftverk själva skulle ha ansvar för att försäkra sig mot skador som kunde uppstå till följd av verksamheten. Tjernobyl var tydligt exempel. Tidigare lagstiftning byggde på att staten skulle ha stort skadeståndsansvar.

Fredrik Reinfeldts Alliansregering bestod av Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Denna majoritetsregerings beslut om kärnkraften var en anledning bland flera som ledde till att det inte blev nya kärnkraftverk projekterade och byggda. Det är mycket uppseendeväckande att nu i debatten ha fått höra M, L och KD fria sig från ansvar för de beslut angående bedrivande av kärnkraftsproduktion som de själva föreslog och röstade igenom i riksdagen. S, V och Miljöpartiet stödde självklart förslaget om större krav på säkerhet och att ägarna till kärnkraftsföretagen själva skulle försäkra verksamheten. Ansvaret för lagring av kärnkraftsavfall/ plutonium åligger fortfarande staten. Kanske 100 000 år framåt. Tänk att en del politiker vet så mycket om framtiden? 

Det har aldrig varit förbjudet att bygga nya kärnkraftverk i Sverige. Viktig anledning till att inga företag begärt att få bygga nya kärnkraftverk bedöms vara att de inte kan konkurrera med sol, vind, bioenergi eller åtgärder för att spara energi. Satsning på el från ny kärnkraftsproduktion löser inte brist på el de närmaste 10 åren. Åtgärder behövs i närtid!

Tyvärr kanske en osaklig debatt om kärnkraftsel starkt bidrog till att avgöra valet. Vem har mest ansvar? Osakliga politiker eller okunniga journalister som skötte informationen i våra massmedier? Valet 2010 hade M, KD och FP 42,7 procent tillsammans och SD 5,7 procent. Men drev på kärnkraftsfrågan gjorde de inte. Däremot var de i årets valdebatt imponerade av att ”lilla” Miljöpartiet haft framgång i energidebatten. 

Driftstoppet i Ringhals visar att kärnkraft levererar inte alltid när det behövs. Sveriges kärnkraftsreaktorer har aldrig varit i drift samtidigt på grund av problem och säkerhetskrav. Kärnkraftsverk är viktiga mål att erövra vid krig.  Och uran behövs. Ska vi köpa av Putin?