KD: Nej till Vindkraft i Tönshult

Vindkraft i småkommuner som Hultsfred engagerar många. Det förstår vi. Och vi noterar att kommuner som till exempel Oskarshamn inte har ett enda vindkraftverk hittills. Och så långt vi vet finns inga ansökningar.

En bild från den manifestation som nyligen hölls mot planerna på en vindkraftpark i Tönshult. KD förklarar i debattartikeln varför man kommer att rösta nej i fullmäktige ikväll.

En bild från den manifestation som nyligen hölls mot planerna på en vindkraftpark i Tönshult. KD förklarar i debattartikeln varför man kommer att rösta nej i fullmäktige ikväll.

Foto: Olof Carlson

Debatt2021-09-25 13:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Däremot har Hultsfreds kommun drabbats av nya ansökningar i mängd och parti. Det är också därför som vi i vår KD-styrelse och vår partigrupp under längre tid har diskuterat frågan hur vi ska ställa oss till ansökningarna om anläggande av vindkraftsparker i kommunen. Den ansökan som ligger närmast i tur, och som kommunen har att ta ställning til,l är den med förläggning till Tönshult utanför Virserum. 

Vi är medvetna om behovet att skapa hållbara alternativ för fossilfri energiframställning. Där kan också vindkraft vara ett alternativ, om det sker på ett ansvarsfullt sätt och om det inte blir till förfång för kommun och enskilda kommuninvånare. Som det fungerar idag sätts kommuner under press att acceptera nya högre vindkraftsverk utan att vi kan överblicka vilka negativa följder det kan få. Vi kan inte acceptera majoritetens förslag i kommunstyrelsen innan vi vet hur dessa höga verk på 270 meter påverkar människor, miljö och boende samt företagande och turism. 

Vi är en kommun som inte har alltför stora resurser att locka nya invånare eller turister, förutom att vi har stora naturtillgångar i form av i stort sett orörd natur. Den är vi rädda om! Inte minst i tider när allt fler människor funderar på att söka bosättning ute på landsbygden. Här råder stor osäkerhet om hur dessa höga verk kommer att påverka till exempel det rörliga friluftslivet. 

Vi anser också att utbyggnaden av vindkraft i stort sker på statens och vindkraftsentreprenörernas villkor. I Norge diskuteras idag ivrigt frågan om större löpande kompensation till kommuner som ställer upp på utbyggnad av vindkraftsparker. Det tycker vi borde utredas mer också i Sverige.

Vill våra invånare ha en utbyggnad av vindkraften? Utan att veta hur varje invånare ställer sig till frågan, vågar vi i alla fall säga att vi inte stött på särskilt många som tycker det är en god investering för Hultsfreds kommun. Frågan om utbyggnad av stora vindkraftsparker är en så viktig fråga att vi särskilt nogsamt lyssnar in vad folket i Hultsfreds kommun vill. Vi är trots allt valda av folket och det är våra invånares intressen vi framför allt ska framföra.

Mot bakgrund av ovanstående säger vi nej till utbyggnad av vindkraft i Tönshult i sydvästra delen av Hultsfreds kommun. Detta yrkande om avslag kommer vi enhälligt från KD-gruppen att framföra på kommunfullmäktige på måndag. 

Kristdemokraterna i Hultsfreds kommun

Åke Nilsson, 

Monica Bergh, 

Lennart Davidsson, 

Anders Andersson