Kindapolitiker – ta ert ansvar

I dagarna fattar Kinda kommunfullmäktige beslut om ett eventuellt veto mot Fred Olsens planer på att bygga åtta vindkraftverk.

"Tittar man på medianvärdet är vindkraft det mest koldioxidsnåla av alla energislag", skriver Malin Forsgren, klimat- och miljökonsult.

"Tittar man på medianvärdet är vindkraft det mest koldioxidsnåla av alla energislag", skriver Malin Forsgren, klimat- och miljökonsult.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-06-15 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har med stigande förvåning läst olika inlägg i debatten, där fakta förvrängts och ingen hänsyn tagits till den större bilden. Därför skulle jag vilja lyfta några punkter till de politiker som ska fatta beslutet. 

Det verkar hävdas av vissa att vindkraft orsakar stora koldioxidutsläpp. Alla energikällor orsakar koldioxidutsläpp i någon del av livscykeln. FNs klimatpanel (IPCC), som sammanställer forskning från hela världen och den mest trovärdiga källan i detta sammanhang, har angett mini-, maxi-och mediannivåer för alla kraftslag. 

Tittar man på medianvärdet är vindkraft det mest koldioxidsnåla av alla energislag (11 CO2eq/kWh). Det exakta värdet varierar, beroende på kontext, men det går i vilket fall att fastslå att vindkraft generellt är en av de bästa energikällorna för klimatet. 

Sveriges elnät är sammanbundet med Norden och Norra Europa. Vid varje givet tillfälle prioriteras den el som är billigast att producera för att täcka behovet. Vindkraftsel är betydligt billigare att producera än kolkraft. Därför innebär varje svenskt vindkraftverk att mindre dansk och tysk kolkraft produceras på marginalen.

Det finns argument som anförs vad gäller miljöutmaningar relaterade till vindkraft. Jag anser att experter på berörda myndigheter allra bäst gör den bedömningen i det här specifika fallet och inte Kindas politiker. Men, jag vill sätta detta i relation till var vi står i klimatfrågan just nu. 

I maj uppmättes halten av koldioxid i atmosfären till rekordhöga 418 PPM. Med den utsläppstakt världen håller, innebär det cirka tio års utsläpp innan vi nått den nivå då vi med hög sannolikhet kommer överstiga 2 graders uppvärmning och därmed katastrofala konsekvenser. I ljuset av detta är utbyggnaden av förnybar energi central, och alla bör dra sitt strå till stacken. 

I Kinda kommun är den förnybara elproduktionen försumbar. Vissa anför argument att vindkraft inte löser effektfrågan, och det är helt korrekt. Men för detta pågår ett arbete på lokal och regional nivå, med experter som utvärderar olika lösningar. 

Slutligen vill jag påminna Kindapolitikerna om att Sveriges Riksdag fastlagt ett mål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040. Sju av åtta partier står bakom. Gäller den nationella politiken bara på pappret? Och kan mentaliteten ”Inte på min bakgård” verkligen försvaras med tanke på det allvarliga läge vi står inför? Jag uppmanar kommunens politiker att rösta mot ett veto och låta ansökningsprocessen ha sin gång.