Klimat och ekonomi mÄste fogas till fredsarbetet

Det gÄr en rustningsvÄg genom vÀrlden. De flesta lÀnder ökar sina militÀra utgifter. PÄ teve ser vi följderna av militÀra konflikter i detonerade missiler, förödd infrastruktur, brÀnder och flyende mÀnniskor.

Kriget Àr en stor klimatfÀlla, skriver debattören som menar att klimat- och fredsarbete mÄste gÄ hand i hand. Bilden Àr inte frÄn nÄgot krig, utan frÄn den stora militÀrövningen Aurora 23 tidigare i Är.

Kriget Àr en stor klimatfÀlla, skriver debattören som menar att klimat- och fredsarbete mÄste gÄ hand i hand. Bilden Àr inte frÄn nÄgot krig, utan frÄn den stora militÀrövningen Aurora 23 tidigare i Är.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2023-08-11 06:13
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I vÄr del av vÀrlden har, i och med Rysslands invasion av Ukraina, den militÀra retoriken hÄrdnat. De som föreslÄr eldupphör och fredssamtal misstÀnkliggörs för att gÄ angriparens Àrende. Visserligen hÀcklas inte lÀngre fredsrörelsen för att vara Putinkramare eftersom stora delar av vÀrlden, inklusive FN:s generalsekreterare och pÄven, manar till besinning, men den hÄrdnackade militarismen bestÄr.

Att Ukraina mÄste fÄ hjÀlp med att försvara sig mot angriparen Ryssland Àr vÀstvÀrlden enig om. Den senaste teknologin anvÀnds frÄn bÄda sidor, fjÀrrstyrda bestyckade drönare Àr ett nytt inslag liksom att USA godkÀnt export av klustervapen som sedan 2008 Àr förbjudna enligt en FN-konvention. Och den hÄrfina grÀnsen mellan försvar och angrepp aktualiseras nÀr mÄl lÄngt in i Ryssland angrips.

Ukraina har blivit det senaste exemplet pÄ hur lÄngt det militÀrindustriella komplexet har utvecklats. Krigsindustrin har all time high och rusar pÄ börserna. Köp och sÀlj mellan lÀnderna. I Sverige har Saab sedan krigsutbrottet genererat stora vinster till aktieÀgarna. Diplomati och förhandling stÄr sig slÀtt mot krigsindustrins starka ekonomiska intressen; tveksamt om man ens vill att kriget ska upphöra.

Men den farligaste följeslagaren till kriget, och som vi bara sett början av, Àr de enorma utslÀpp av koldioxid, andra vÀxthusgaser och miljöskadliga Àmnen som oavbrutet sker. PÄ kort sikt förstörs mÀnniskors möjligheter att bo och försörja sig, pÄ lÀngre sikt bidrar utslÀppen till den globala uppvÀrmningen med krympande marginaler för hur mycket atmosfÀren tÄl. Kriget Àr en enorm klimatfÀlla!

Fredsrörelsen mÄste alltsÄ vidga sitt arbete som föresprÄkar betydelsen av diplomati och samtal, till att ocksÄ omfatta faran med de starka ekonomiska intressena som Àr knutna till alla krig och hÄller dem igÄng samt dess lÄngsiktiga och oÄterkalleliga inverkan pÄ klimatet. PÄ sÄ sÀtt stÄr allas vÄra livsbetingelser pÄ spel, nu och i framtiden.