Klimatåtgärder kan inte skjutas på framtiden

Klimatmötet i Madrid har precis avslutats men tyvärr ledde det inte fram till de klimatåtgärder som är nödvändiga, trots att alla vet att vi är i ett läge där vi inte längre kan göra små justeringar.

Klimatomställningen är akut och nu är det dags att utlysa klimatnödläge, menar skribenterna.

Klimatomställningen är akut och nu är det dags att utlysa klimatnödläge, menar skribenterna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2020-01-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt FN har vi mindre än 10 år på oss för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, enligt överenskommelsen i Parisavtalet.  EU har nu utlyst klimatnödläge. Tidigare har bland annat London, Vancouver och Basel gjort samma sak. Sverige behöver också städer och regioner som kan gå i täten för en verklig omställning. 

De stora regionerna i Sverige har tillräckligt med muskler men även vi som bor i en liten region med levande landsbygd kan gå före och visa på konkreta klimatåtgärder och fördela dem rättvist efter klass och kön. I det arbetet kommer vi i Vänsterpartiet att vara pådrivande.

I de flesta regionerna står transporter för de största utsläppen. Därför vill Vänsterpartiet göra det billigare att åka kollektivt. Det blir mer rättvist att finansiera kollektivtrafiken med skatten. Det gynnar dessutom kvinnor, unga och låginkomsttagare eftersom de reser mest. Om vi ska nå klimatmålen krävs det att fler ställer bilen och tar bussen eller cykeln. 

Gröna upphandlingar, klimatsmarta byggnationer med solpanel, minskade engångs- och plastartiklar är andra åtgärder i regionen som Vänsterpartiet driver. Nu vill vi att koldioxidbudgetar ska göras för regionens alla verksamheter så att vi kan nå klimatmålen. Politiken måste ta ansvar och leda klimatomställningen.

Från majoriteten i regionen lyser istället faktiska beslut för en hållbar omställning med sin frånvaro. De propagerar för utbyggd flygtrafik och inköp av Kalmar Öland Airport. Vi menar att det är hög tid för Region Kalmar län att ta krafttag för en rättvis klimatomställning. Klimatkrisen är ingen fråga vi kan vänta med, eller likt de borgerliga partierna, blunda och hoppas att det löser sig. Vänsterpartiet kräver en aktiv och rättvis klimatpolitik som ska vara den drivande faktorn när vi utvecklar vår region.

Vänsterpartiet vill utlysa klimatnödläge! 

Tillsammans kan vi göra en rättvis klimatomställning för alla!