Vår tids största utmaning är att möta behoven från en växande befolkning samtidigt som vi behöver minska vår negativa klimatpåverkan genom att ställa om till fossilfritt och förnyelsebart.
Enligt Boverket kom nästan 22 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser år 2021 från bygg- och fastighetssektorn. Flera oberoende studier har visat att dessa utsläpp skulle kunna minska rejält om vi i ökad utsträckning använde trä i stället för betong och stål som byggmaterial. Exempelvis visar en studie från Linköpings universitet att ett flerbostadshus i trä har 40 procent lägre koldioxidutsläpp än ett betonghus.
Forskning kring olika byggmaterials klimatpåverkan bygger ofta på så kallade livscykelanalyser, där man beräknar klimatpåverkan under byggnadens hela livscykel. Hur ser då träets livscykel som byggmaterial ut?
Växande träd binder koldioxid. Ju snabbare träden växer desto mer koldioxid tar de upp. När träden skördas och blir till träprodukter fortsätter dessa att binda koldioxid. När ett trähus rivs kan träet återbrukas eller användas till fossilfri bioenergi, och därmed skapa värde på nytt. Där träd har skördats för att bli byggmaterial kan nya träd planteras, som också de binder koldioxid när de växer.
Träets fördelar till trots, så visar nu ny statistik från Prognoscentret att av de byggnader som producerades under 2023 så hade hela 77 procent stommar av betong och stål i stället för av trä. Samtidigt är det positivt att utvecklingen går åt rätt håll – år 2018 var motsvarande siffra 89 procent.
Regeringen lyfte nyligen fram vikten av ett ökat träbyggande i sin klimatpolitiska handlingsplan. Regeringen vill bland annat ge Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram förslag på hur incitament till kolinlagring i byggsektorn kan utformas. Regeringen vill även att Sverige ska främja hållbart byggande i trä inom EU och internationellt.
Även kommuner kan spela en viktig roll i att öka träbyggandet, bland annat genom att ta fram träbyggnadsstrategier. De nya siffrorna från Prognoscentret visar också att kommuner föregår med gott exempel. År 2023 hade 40 procent av nyproducerade skolor och vårdboenden – byggnader som oftast ägs av kommuner – stommar av trä.
Det behöver byggas fler hus och byggnader med trä som byggmaterial. Du som bor i Kalmar län kan bidra både genom att själv välja trä om du ska bygga något och genom att uppmana dina lokala politiker att satsa på träbyggande.