Kollektivavtal – en självklarhet

Den 17:e mars är det kollektivavtalets dag.

Debatt2020-03-17 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är nog många som inte har funderat så mycket på sin arbetsplats kollektivavtal. Så länge allt fungerar bra så flyter vardagen på. Jobbigare blir det dock för dem som upptäcker att de inte har kollektivavtal, eller för de som tänkt att det inte spelar så stor roll. Förlusten kan bli stor.

Genom att arbeta på en arbetsplats som har kollektivavtal så kan du känna dig trygg i att du är försäkrad på arbetet, att arbetsgivaren betalar in till din pension och att löner och andra villkor ska följa avtalet. Visst kan företag utan kollektivavtal också göra alla dessa saker, men det betyder inte att de måste det eller att de faktiskt gör det. Och varför kan inte de arbetsgivare som menar att de redan följer allt enligt kollektivavtalet lika gärna teckna ett avtal?

Ett kollektivavtal kostar ingenting. Kostnaden ligger i att de anställda får ett bra försäkringspaket, en högre pension och schyssta villkor. Utan kollektivavtal är det lagarna på arbetsmarknaden som styr, och det är inte alltid tillräckligt. Med kollektivavtal finns det många fördelar. Det är en regelbok som beskriver både rättigheter och skyldigheter på din arbetsplats. Du vet vad lägsta lönen är, du har rätt till ob-ersättning, du kan ha rätt till extra semesterdagar eller extra utbetalning vid föräldraledighet, du kan ha rätt till arbetstidsförkortning eller kanske ha du tillgång till ett arbetstidskonto. Ett kollektivavtal kan innehålla väldigt många olika delar. Fördelarna är enorma, nackdelarna är noll.

LO-facken i Vimmerby:
Erik Bouvin, Annika Fundin, Håkan Koran, Malin Elvingsson, Benny Alvarsson, Anette Schytt, Per Samuelsson, Ann-Kristin Nilsson, Patrik Andersson, Anneli Ojala, Jerry Pettersson, Örjan Arvidsson, Emily Palenzuela, Per Backstad, Petra Dahlström Wall, Maria Wisberg, Lena Rydersten

LO-facken i Vetlanda:
Mattias Funck, Johan Green, Isabelle Filipsson, Emma Eriksson, Stefan Sandström, Magnus Fagerholm