Bland Kalmar läns kommuner är andelen ekologiskt nu 26 procent – regeringens mål är 60 procent till år 2030. Kommun- och regionpolitiker i Kalmar län måste se till att det blir mer ekologisk mat till skolor, sjukhus och äldreomsorg.
Enligt den handlingsplan som antogs av regeringen 2017 är målet att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologisk år 2030. Och vi utgår från att alla oavsett politisk partitillhörighet vill bidra till ett jordbruk som är lönsamt och bra för människor och miljö. Ekologisk produktion sker utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, och den utgår från vetenskaplig forskning och fakta.
Ekologiskt är positivt för klimatet och KRAV har dessutom ytterligare 37 regler som gynnar klimatet. Det ekologiska jordbruket bidrar till hela 8 av FN:s 17 globala mål, enligt en rapport från IFOAM, en internationell organisation för ekologisk odling. På ekologiska gårdar finns till exempel i snitt 50 procent fler arter av växter och pollinerare, som bin och humlor, än på konventionella gårdar. Ny internationell forskning visar dessutom att en mångfald av olika pollinerare och andra nyttoorganismer leder till större skördar.
Ibland anförs ekonomi som ett skäl till att avstå från ekologisk mat. Men ekologiska inköp behöver inte vara en kostnadsfråga. De flesta kommuner som använder en stor andel ekologiska råvaror klarar detta inom sin ordinarie måltidsbudget. De köper råvaror efter säsong, har bra avtal med lokala eko-odlare, arbetar aktivt för att ta hand om matrester och minskar därmed också matsvinnet samt drar ner på mängden kött och ersätter det med proteinrika baljväxter.
De politiker som känner oro för att stora inköp av ekologiskt leder till mer import kan vi lugna. En undersökning visar att när kommuner köper mer ekologiskt tenderar det att bli mer svenskt och lokalproducerat än när de köper det som är konventionellt producerat.
Ekologisk produktion är en framtidsfråga för alla oavsett politisk åsikt. Därför måste alla ansvarsfulla kommun- och regionpolitiker i Kalmar län verka för att öka upphandlingen av ekologiska eller KRAV-certifierade livsmedel.
Kommuner, satsa mer på ekomaten
Ekologisk odling är bra – för odlarna, för den biologiska mångfalden, vattnet, jorden och för klimatet. Därför bör offentlig sektor upphandla mer ekologiska livsmedel.
Anita Falkenek, vd för KRAV.
Foto: Pressbild
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.