Krav på insatser för att skydda barn från våld

Sverige var det första land som förbjöd barnaga, men nu sviker samhället gång på gång de allra mest utsatta barnen. Liberalerna kräver fyra omedelbara insatser för att skydda barn från våld.

Precis som vi skyddar kvinnor från våldsamma män ska vi skydda barn från våldsamma föräldrar, skriver Juno Blom, barnrättspolitisk talesperson Liberalerna.

Precis som vi skyddar kvinnor från våldsamma män ska vi skydda barn från våldsamma föräldrar, skriver Juno Blom, barnrättspolitisk talesperson Liberalerna.

Foto: Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2020-09-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialstyrelsens första nationella kartläggning över orosanmälningar visar att det dagligen kommer in runt 1 000 orosanmälningar till socialtjänsten från vuxna med misstankar kring barn som far illa. Bris senaste årsrapport för 2020 visar att samtalen som berör fysiskt våld har ökat med 54 procent sedan 2016. 

Sveriges radio Ekot uppmärksammar hur myndigheter brister i att skydda barn från våld och utsatthet. Barn tvingas till umgänge med våldsdömda föräldrar och barnen får inte komma till tals när de riskerar utsättas för våld. Detta måste mana samtliga partier att börja agera här och nu.

Jag har mött många barn som berättat om skräcken över att de tvingas tillbaka till en vårdnadshavare som stod för våld och förtryck, som misshandlade deras mamma eller de själva. I stället för att lyssna in barnets rädsla och oro är det alltför ofta endast föräldraperspektivet som avgör besluten.

Precis som vi skyddar kvinnor från våldsamma män ska vi skydda barn från våldsamma föräldrar. För att uppnå detta kräver Liberalerna en rad konkreta saker som skyndsamt måste genomföras:

1. Begränsa umgänget med barn när föräldrar utreds för våld. I dag är det inte ovanligt att domstol exempelvis dömer att en förälder har rätt till umgänge under pågående förundersökning om brott mot barnet eller den andre föräldern. Detta måste upphöra!

2. Den som döms för mord på den andra föräldern ska alltid förlora vårdnaden – så är det inte i dag vilket har fått tragiska konsekvenser. Det är helt oacceptabelt att en förälder (oftast pappan) som döms för mord på barnets andra förälder (oftast mamman) kan få ha fortsatt ensam vårdnad om barnet.

3. Stärk barnen i tvister och processer. Domstol fattar alltför ofta beslut utifrån vuxenperspektiv i stället för utifrån barnperspektiv. För att barns rättigheter ska tillgodoses i vårdnadsmålen behöver barn ha rätt till eget ombud som tillvaratar barnets rättigheter under processen.

4. Inför krav på att förklara beslut för barnen. Domare ska vara skyldig att informera samt förklara skälen till beslutet direkt för barnet. Detta skulle innebära att det blir svårare för domstolen att fatta beslut över barnets huvud om man vet att de måste stå till svars för sitt beslut.

Det är ett systemfel då föräldrarätten är styrande och barnrättsperspektivet saknas helt i många utredningar. Genom att inte lyssna på barnen försämras utredningar och leder till bristande trygghet för barnen. Våldet som barn utsätts för påverkar barnet genom hela deras liv. Detta borde därför vara en av politikens mest prioriterade fråga.

Rädslan och fegheten kring att inte våga ifrågasätta föräldrarätten tillsammans med bristande handlingskraft får katastrofala konsekvenser för barn i utsatta situationer. Vi måste se barn som egna kompetenta individer och inte lämna dem ensamma i sin utsatthet. Liberalerna kämpar för att Sverige ska bli möjligheternas land för alla barn att växa upp i. Då kan vi inte bara reagera utan vi måste agera och Liberalerna kommer alltid att vara modiga och stå upp för alla barn i Sverige.

”Våra ord betydde egentligen inte någonting. Hon kunde ha skrivit pappret utan att vi var där. Om hon bara lyssnat lite, lite till så hade det gjort en sådan skillnad.” (Unicefs blogg)

Juno Blom, barnrättspolitisk talesperson Liberalerna