Kraven mÄste anpassas till vÄr verklighet

Kraven pÄ att fakturera elektroniskt underlÀttar inte alltid för smÄföretagen, menar skribenten.

Kraven pÄ att fakturera elektroniskt underlÀttar inte alltid för smÄföretagen, menar skribenten.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Debatt2019-05-16 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag har nÄgra offentliga kunder och mÄste enligt lag skicka elektroniska fakturor till dem frÄn den 1 april.

Mitt företag anlitar en redovisningsbyrÄ och fakturerar genom deras system. Det innebÀr att jag kan skicka en faktura med e-post som PDF, utan att det kostar nÄgot extra.

Men se, PDF, det duger inte för offentlig sektor utan vi smÄföretagare förvÀntas disponera systemstöd och kunskaper pÄ storföretagens nivÄ. I mitt fall kan det lösas genom att jag köper en tillÀggstjÀnst, som kostar per faktura som brevportot för nÄgra Är sedan, innan Postnord började tokhöja.

Dessutom har de offentliga aktörerna olika system för e-fakturor. Som en ”service” till oss smĂ„ erbjuder vissa dessutom en fakturaportal, dĂ€r vi kan skriva in vĂ„r faktura i deras system och bifoga den egentliga fakturan, som enligt lag mĂ„ste skrivas för den egna bokföringen. Dubbeljobbet förvĂ€ntas utföras gratis.

PÄ samma gÄng har jag lÀst de offentligas betalningsvillkor. De betalar inga faktureringsavgifter eller liknande. SÄdana fakturor avvisas. Men sjÀlva debiterar de oblygt faktureringsavgifter. Det Àr skamligt att ta ut avgifter som man sjÀlv vÀgrar betala.

Det hÀr vittnar om total okunskap frÄn det offentligas sida om under vilka villkor en smÄföretagare arbetar. Vi har en mycket mer pressad arbetssituation Àn vilken anstÀlld som helst. Du som Àr anstÀlld, tÀnk dig om du Àven skulle utföra allt det som idag görs av er administration, ovanpÄ ditt dagliga jobb. I mitt fall Àr företaget en person och jag har nÀstan samma legala skyldigheter som ett storföretag. Och till skillnad frÄn deras tjÀnstemÀn har jag ett nÀrmast obegrÀnsat personligt ansvar.

Men blir man inte utbrÀnd av sÄdana villkor? Det kan inte en smÄföretagare bli, att ÄterhÀmta sig med sjukpenning Àr ett privilegium för anstÀllda. Visst kan Àven en smÄföretagare drabbas av samma symptom, men dÄ heter sjukdomen konkurs.

Om politikerna och deras tjÀnstemÀn vill att det ska finnas smÄföretagare, mÄste kraven anpassas till vÄr verklighet. Vi kan inte dubbelarbeta för att göra livet enklare för tjÀnstemÀn.