Kraven måste anpassas till vår verklighet

Kraven på att fakturera elektroniskt underlättar inte alltid för småföretagen, menar skribenten.

Kraven på att fakturera elektroniskt underlättar inte alltid för småföretagen, menar skribenten.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Debatt2019-05-16 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har några offentliga kunder och måste enligt lag skicka elektroniska fakturor till dem från den 1 april.

Mitt företag anlitar en redovisningsbyrå och fakturerar genom deras system. Det innebär att jag kan skicka en faktura med e-post som PDF, utan att det kostar något extra.

Men se, PDF, det duger inte för offentlig sektor utan vi småföretagare förväntas disponera systemstöd och kunskaper på storföretagens nivå. I mitt fall kan det lösas genom att jag köper en tilläggstjänst, som kostar per faktura som brevportot för några år sedan, innan Postnord började tokhöja.

Dessutom har de offentliga aktörerna olika system för e-fakturor. Som en ”service” till oss små erbjuder vissa dessutom en fakturaportal, där vi kan skriva in vår faktura i deras system och bifoga den egentliga fakturan, som enligt lag måste skrivas för den egna bokföringen. Dubbeljobbet förväntas utföras gratis.

På samma gång har jag läst de offentligas betalningsvillkor. De betalar inga faktureringsavgifter eller liknande. Sådana fakturor avvisas. Men själva debiterar de oblygt faktureringsavgifter. Det är skamligt att ta ut avgifter som man själv vägrar betala.

Det här vittnar om total okunskap från det offentligas sida om under vilka villkor en småföretagare arbetar. Vi har en mycket mer pressad arbetssituation än vilken anställd som helst. Du som är anställd, tänk dig om du även skulle utföra allt det som idag görs av er administration, ovanpå ditt dagliga jobb. I mitt fall är företaget en person och jag har nästan samma legala skyldigheter som ett storföretag. Och till skillnad från deras tjänstemän har jag ett närmast obegränsat personligt ansvar.

Men blir man inte utbränd av sådana villkor? Det kan inte en småföretagare bli, att återhämta sig med sjukpenning är ett privilegium för anställda. Visst kan även en småföretagare drabbas av samma symptom, men då heter sjukdomen konkurs.

Om politikerna och deras tjänstemän vill att det ska finnas småföretagare, måste kraven anpassas till vår verklighet. Vi kan inte dubbelarbeta för att göra livet enklare för tjänstemän.