Kris för kurslitteraturen påverkar högre utbildning i Kalmar län

Delar av den högre utbildningen i Kalmar län kan snart stå utan svensk kurslitteratur. Om regeringen inte agerar snabbt kommer bristen på kurslitteratur att sänka Kalmar som kunskapsregion, skriver Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarna.

"Politiken måste agera nu. Sveriges läskris, som utbildningsminister Johan Pehrson (L) pekat på, kräver att vi värnar läsning och kunskap på alla nivåer i utbildningssystemet", skriver Per Kornhall.

"Politiken måste agera nu. Sveriges läskris, som utbildningsminister Johan Pehrson (L) pekat på, kräver att vi värnar läsning och kunskap på alla nivåer i utbildningssystemet", skriver Per Kornhall.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2025-01-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kurslitteratur är avgörande för studenternas kunskaper och har en central roll på Linnéuniversitetet. Försäljningen av kurslitteratur i Sverige har historiskt legat på en stabil nivå, men så ser det inte ut längre.  

De senaste två åren har försäljningen minskat med hela 40 procent och flera författare vittnar om att det inte lönar sig att skriva kurslitteratur längre. Rapporten Den perfekta stormen från Läromedelsförfattarna visar att kurslitteraturen är allvarligt hotad. Det riskerar kvaliteten på högre utbildning i Kalmar län.

Bakom krisen finns flera faktorer; en tredubblad begagnatmarknad, ökad illegal kopiering, samt en växande användning av engelskspråkig kurslitteratur, trots att forskning visar att detta försämrar studenternas inlärning. Dessutom larmar Sveriges lärosäten om försämrad läsförmåga och förändrade förväntningar bland studenter på hur krävande studierna ska vara. 

Det är lätt att skylla på studenterna, men så enkelt är det inte. Åtta av tio studenter anser att kurslitteratur är viktig, visar en Novusundersökning som Läromedelsförfattarna låtit genomföra. Men fler än hälften av dem som inte använder den, 56 procent, uppger att det beror på höga kostnader.

Det är därför inte förvånande att många söker alternativa vägar – nästan fyra av tio ”hittar sin kurslitteratur gratis på nätet”, vilket bryter mot upphovsrätten och slår undan benen för marknaden. Bakom kurslitteraturen står skickliga författare och seriösa förlag som förtjänar ersättning för den tid de lägger ner på att förmedla kunskap till studenterna. 

Politiken måste agera nu. Sveriges läskris, som utbildningsminister Johan Pehrson (L) pekat på, kräver att vi värnar läsning och kunskap på alla nivåer i utbildningssystemet. För att rädda kurslitteraturen vänder jag mig därför till politikerna i Kalmar län och till utbildningsministern med fem åtgärdsförslag: 

  1. Inför ett öronmärkt studiebidrag på 1000 kronor för inköp av nyproducerad svenskspråkig kurslitteratur.
  2. Inför en skrivning i högskolelagen om att högskolorna ska främja användningen av kurslitteratur.
  3. Inför en skrivning i högskoleförordningen, med ett krav på svenskspråkig kurslitteratur på inledande kurser.
  4. Inkludera användningen av kurslitteratur i UKÄ:s kvalitetsgranskningar.
  5. Förhindra otillbörlig spridning av kurslitteratur.

Den svenska kurslitteraturen är i kris. För att Kalmar län ska förbli en stark kunskapsregion krävs omedelbara åtgärder. Våra fem förslag kan göra skillnad nu – frågan är om regeringen är redo att agera?

Per Kornhall, ordförande Läromedelsförfattarna