Krisen ger oss en chans att ställa om

Under de senaste veckorna har Sverige och även Kalmar län drabbats av coronapandemin. 

Bristen på vårdpersonal är inget nytt i vår region tyvärr, men nu är den akut på ett än mer livsavgörande vis, skriver debattören som hoppas att coronakrisen ska bli en vändpunkt för jämlikheten i samhället.

Bristen på vårdpersonal är inget nytt i vår region tyvärr, men nu är den akut på ett än mer livsavgörande vis, skriver debattören som hoppas att coronakrisen ska bli en vändpunkt för jämlikheten i samhället.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Debatt2020-04-18 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdpersonal i både regionen och i kommunerna får slita hårt när allt fler insjuknar och får svåra symptom. Äldre och andra i riskgrupp tvingas isolera sig i sina hem för att inte riskera att bli smittade. Det är många som förlorar jobbet när stora delar av det vanliga livet avstannar.

Vänsterpartiet har lagt flera förslag nationellt för att underlätta och hjälpa till. Flera av dem har vi fått igenom, som till exempel att göra det lättare att få a-kassa, ingen vinstutdelning i företag som får statligt stöd, CSN-pengar även om studierna ställs in samt slopad karensdag och sjukintyg. Självklart finns det ännu fler saker som behöver göras för att underlätta för regioner, kommuner, företag och enskilda individer. 

Vänsterpartiet nationellt vill satsa på välfärden med permanenta pengar så att personal kan anställas och löner och villkor förbättras. Vårdpersonal har länge sagt att det saknas resurser och löneökningar. Trots att vi höjt skatten i regionen behöver vi får mer generella statliga medel för att verkligen kunna göra skillnad för våra medarbetare. Både nu och sen!

När sjukvården sätts under extrem press måste alla resurser användas så effektivt som möjligt. Därför anser vi det som självklart att den offentliga vården ges möjlighet att styra över den privata vården när det behövs. Vi vill också att principen om vård efter behov ska gälla. Ingen ska trängas undan för att den med privat sjukvårdsförsäkring går före.

Bristen på vårdpersonal är inget nytt i vår region tyvärr, men nu är den akut på ett än mer livsavgörande vis. Samtidigt finns det över tolvtusen utbildade sjuksköterskor i landet som idag jobbar med annat. Vi behöver hitta dem som finns i vårt län och se till att de snabbt kan komma loss och hjälpa till i vården om de vill. För att underlätta detta vill Vänsterpartiet nationellt införa en lag som ger vårdutbildad personal i andra yrken rätt till tjänstledighet för att bidra i vården. Deras vanliga arbetsgivare ska inte kunna neka.

Att staten ger anstånd med att betala in skatt är ett bra sätt att rädda företag som drabbas akut av coronakrisen. Då är det dumt att ta ut en ränta som är så hög att den i sig hotar att sänka dessa företag. Vänsterpartiet vill därför att räntan på skatteanstånd sänks. Det skulle gynna företagarna i Kalmar län.

Personer som tillhör riskgrupper uppmanas nu att arbeta hemifrån, men alla har inte jobb som går att utföra hemifrån. De personerna kan tvingas välja mellan att förlora ersättning, jobb eller riskera smittas. Vänsterpartiet vill därför att den förebyggande sjukpenningen som finns idag utvidgas till att omfatta dessa grupper.

Tydligare än någonsin ser vi nu vilket ojämlikt och skört samhälle vi har fått efter decennier av skattesänkningar och privatiseringar. Inte minst avregleringen av apoteken visar hur rent livsfarligt det är att lämna nödvändiga samhällsuppdrag till marknadskrafterna. Nu vill alla ha hjälp av staten och det krävs gemensamma lösningar, samordning och samverkan för att klara krisen. 

Efter denna kris har vi en chans att ställa om och bygga ett jämlikt samhälle. 

Ett samhälle där vi alla får plats och där behoven styr. 

Ett samhälle som grundar sig på den solidaritet som så många nu visar och tar för given i denna svåra tid. 

Linda Fleetwood, Oppositionsråd (V)