Kultur ska vara lätt att uppleva och utöva i hela länet

Ett fungerande kulturliv kräver kontinuitet. Näringslivet kan aldrig erbjuda och garantera en sådan kontinuitet. Kultur är en självklar del av välfärden och behöver finansieras med offentliga medel.

Kulturen måste komma närmare alla invånarna i länet, även de som bor långt ifrån kulturinstitutionerna och de större kommunerna, menar debattören.

Kulturen måste komma närmare alla invånarna i länet, även de som bor långt ifrån kulturinstitutionerna och de större kommunerna, menar debattören.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Debatt2021-11-02 07:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kultur utgör i sig en motkraft till ett samhälle präglat av vinstmaximering, eftersom dess egentliga värde inte kan mätas kommersiellt.
Mindre barn, äldre och personer med funktionshinder har svårare än andra att förflytta sig till de platser där kulturaktiviteter och konst finns. Därför vill vi i Vänsterpartiet använda oss av och stötta lokaler i Bygdegårdarnas, Våra Gårdars och Folkets Hus och Parkers regi och för att kunna utvecklas tillsammans med institutioner och fria grupper. Då kan kulturen komma närmare alla invånarna i länet, även de som bor långt ifrån kulturinstitutionerna och de större kommunerna.

Det är också viktigt att möjligheten till eget skapande finns med i de kulturaktiviteter som erbjuds, helst under ledning av professionell konstnär. På så vis kan trösklarna till konsten tas bort och samtidigt skapar det fler arbetstillfällen för regionens konstnärliga utövare. Jämlikhet i tillgång till kultur och kulturella uttrycksmedel minskar klyftorna både mellan grupper och mellan individer.

Vänsterpartiet vill också skapa en kulturpott som kliniker och vårdavdelningar ska kunna söka pengar för att finansiera kulturupplevelser för sina patienter. På så sätt har våra lokala kulturutövare som inte får regionala medel en möjlighet att utvecklas och att kunna leva på sitt kulturskapande under rimliga förhållanden.

Kultur berikar inte bara människors liv, kultur bidrar även till att främja hälsoarbetet i Kalmar län och är del i att den enskilda människan får ett friskare, tryggare och rikare liv. Vi vill återgå till arbetet med Kultur och Hälsa. Kultur på recept, Clowner i psykiatrin och Hemslöjden i äldreomsorgen och andra aktiviteter är viktiga delar i vården.