Kungsörn dödad av vindkraftsverk

I slutet av juli hittades en kungsörn dödad av ett vindkraftverks rotorblad i Jönköpings kommun. Enligt Kent Öhrn, föreningen Kungsörn Sveriges representant i Småland, var detta hanen i ett känt revir endast fem kilometer från vindkraftsparken.

Vindkraft är förknippat med förstörelse av stora naturvärden, skriver Larsgunnar Nilsson. Ett exempel är den kungsörn som hittades dödad av ett rotorblad i Jönköpings kommun i juli.

Vindkraft är förknippat med förstörelse av stora naturvärden, skriver Larsgunnar Nilsson. Ett exempel är den kungsörn som hittades dödad av ett rotorblad i Jönköpings kommun i juli.

Foto: Tom Stromme/TT

Debatt2020-08-14 10:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Paret har i år endast en unge och det är osäkert om honan ensam klarar av att föda upp ungen. Till råga på allt var detta den enda kända lyckade häckningen i hela Jönköpings län i år!

Kungsörnen är en majestätisk fågel som används som symbol för makt och styrka i alla länder på norra halvklotet. Men mot människans rovdrift har denna naturkraft inte mycket att sätta emot. Den behöver stöd från oss som värnar om natur och som vill att kommande generationer skall få verkliga naturupplevelser och inte bara matas med digitala virtuella verkligheter, VR!

Vindkraft må vara ett fossilfritt energislag men vindkraft är också förknippad med förstörelse av stora naturvärden. Fåglar, fladdermöss och tonvis med insekter dödas av rotorbladen. 

Vindkraftsparkens infrastruktur innebär att natur omvandlas till industriområde. I stället för biologisk mångfald medför vindkraftsparken biologisk enfald! 

I stället för en vacker naturlig horisont tvingas vi se mer än 200 meter höga vindkraftverk som likt utropstecken manifesterar människans förstörelse av natur. I stället för naturens ljud blir vi påtvingade infraljud från vindkraftverken. 

I Norge har utbyggnaden av landbaserad vindkraft stoppats av landets regering efter det att en stor majoritet av kommuner önskat detta. 

Grannkommunen, Kinda kommun, använde sin vetorätt och stoppade vindkraftsplanerna mellan Horn och Hycklinge (Corren 2020-06-16). Finns det politiker i Västerviks- och Vimmerbys kommuner som har tillräcklig biologisk kunskap och råg i ryggen för att stoppa vindkraften även här?