Kunskapen om vindkraft behöver öka

Man önskar att kunskapen om vindkraften kunde spridas lika brett i vårt avlånga land som okunskapen om densamma.

Föreningen vindstilla arbetar mot en vindkraftspark i Kinda kommun.

Föreningen vindstilla arbetar mot en vindkraftspark i Kinda kommun.

Foto: Erik Johansen

Debatt2020-06-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det verkar som om vidkraftsförespråkarna tror att vindkraftverkens propellrar seglar ned från himlen fästa i en silvertråd och sedan rullar strömmen in... Men fakta är att landskapet skövlas och förstörs för all framtid genom sprängning, schaktning och avverkning. Djur flyr eller dödas, men viktigast av allt: människor får sin livsmiljö och hälsa förstörd. 

Vindkraft är, förskräckande nog, den elenergikälla som genererar mest koldioxid om man jämför vind- vatten och kärnkraft, (Vindkraft 10 g/kWh, vattenkraft 5g/kWh, kärnkraft 3g/kWh. Källa SKGS). Den genererar dubbelt så mycket koldioxid som vattenkraften och mer än tre gånger så mycket koldioxid som kärnkraft.

Varje vindkraftverk kräver gigantiska betongfundament om minst 500 kubikmeter betong. Framställningen av 1 000 kilo betong genererar 700-900 kilo koldioxid. För varje vindkraftverk måste man avverka skog på en yta stor som en fotbollsplan. Skogen binder koldioxid och att istället avverka den innebär att vindkraftverken ytterligare skadar klimatet och frigör ännu mer koldioxid.

Forskning visar dessutom att vindkraften höjer temperaturen och påverkar klimatet lokalt, regionalt och nationellt med minskad nederbörd och höjd temperatur i skog och mark inom många mil från vindkraftsparker. 

Vindkraften torkar ut skogen vilket leder till ökade insektsangrepp, sämre tillväxt, och skogsskador. 

Forskningen visar också tydligt att uttorkning sker och att grundvattennivån sänks. 

I det projekterade området i Horn finns fyra naturvärdesobjekt, våtmark och sumpskog som bedöms hysa ett påtagligt naturvärde. Projektområdet berör också en vattenförekomst: Lillån som är utpekad av Länsstyrelsen i Östergötland som limnisk värdetrakt. 

De gigantiska betongfundamenten påverkar vattenflödet i stora områden kring vindkraftverken och en vindkraftsetablering här måste anses vara direkt olämplig. 

Det finns ingen anledning att förstöra naturen, skövla skogen, slakta fåglar och pollineringsaktiva insekter, förstöra människors livsmiljö etc för att sätta upp vindkraftverk som i själva verket enbart förvärrar situationen för natur, människa, djur och klimat. Det effektivaste vi kan göra för miljön i just detta projekterade område är att vårda skogen, inte skövla den. 

Dessutom gav politikerna glasklara löften före valet att ingen vindkraft skulle tillåtas i detta område. Att politiker står för sina ord och håller sina löften är en förutsättning för en fungerande demokrati. Utnyttja vetorätten och säg NEJ till ödeläggelse av vår livsmiljö.