Kunskapslyftet fortsätter rusta Sverige

Höstbudgeten innebär en historisk satsning på jobb och utbildning. Det krävs när arbetsmarknaden försämras i spåren av pandemin och fler behöver studera. För att fortsätta kunskapslyftet föreslår vi 64 miljoner kronor till över 700 utbildningsplatser vid Linnéuniversitetet.

Debatt2020-10-06 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige och i våra viktigaste exportländer kämpar företag för sin framtid och arbetslösheten stiger. Många jobb försvinner för gott och måste ersättas av nya. Då behövs satsningar som gör att människor kan känna att det finns en väg framåt när omständigheterna försämras. Det kräver att vi tillsammans jobbar Sverige ur krisen och tryggar välfärden. Därför har regeringen presenterat en höstbudget med massiva satsningar på välfärd, utbildning och 75 000 nya jobb. 

I höstens budget föreslår vi resurser till 55 000 nya utbildningsplatser inom kunskapslyftet så att fler ska kunna studera, var man än befinner sig i livet eller landet. Det behövs när antalet sökande till högskolan är rekordhögt och arbetsmarknaden försämras. De nya platserna innebär stora satsningar på yrkesvux, universitet och högskolor och yrkeshögskolan. Vi vet att kunskap stärker människor. 

En viktig del av denna historiska utbildningssatsning är fler platser vid universitet och högskolor. Till hösten 2020 sökte rekordmånga till en högskoleutbildning jämfört med förra hösten. Regeringen möter nu både upp med 19 000 fler helårsstudenter, det gör att fler ska kunna studera var man än befinner sig i livet eller landet. Det handlar om fler platser på både längre utbildningar och kortare kurser men också om vidareutbildning för att den som blivit av med sitt jobb ska kunna omskola sig eller få nya kunskaper.

Det här betyder att 64 miljoner kronor tillförs Linnéuniversitetet i Kalmar/Växjö för 708 helårsstudenter. Det är ett viktigt besked när fler behöver studera. Den som blir arbetslös ska få chans till utbildning, omställning och snabbt kunna börja jobba igen. Kunskapslyftet är därför en central reform för att möta behoven av utbildning. 

Det är i tider som dessa som det starka samhället behövs. Där vi ser vikten av satsningar på utbildning, välfärd och det gemensamma.