Det växande beroendet av inhyrd personal är ett tydligt tecken på att det behövs nytänkande och högre ambitioner inom personalpolitiken. Regionen har haft som mål att inte mer än två procent av den totala lönekostnaden går till bemanningsbolag. Länsunionen (S, C, V) har för andra året i rad minskat denna ambition till 5,5 procent, vilket tillåter att ännu mer skattepengar än tidigare landar i hyrpersonalens plånböcker istället för hos vår egen personal. Kostnaderna för hyrbemanning har de senaste tio åren stigit sexdubbelt, från 40 miljoner kronor årligen till drygt en kvarts miljard kronor!
En viktig faktor för att attrahera och behålla medarbetare är att lönen gör rättvisa åt individens kompetens och erfarenhet. Lönespridningen måste därför öka. Vidare ska möjligheterna att göra lönekarriär och vidareutbilda ska utvecklas. Likaså ska möjligheten att höja Ob-tillägget ses över.
Moderaterna och Kristdemokraterna vill se en satsning på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor. Särskilt yrkesskicklig är den som med sin erfarenhet och kompetens på ett alldeles speciellt vis bidrar till verksamheten, som kan handleda nya medarbetare och som utmärker sig genom sin praktiska kunskap. Satsningen ska genomföras stegvis. Målet är att de ska tjäna drygt 10 000 kronor mer per månad när reformen är genomförd. Kriterierna för vem som är yrkesskicklig sätter facket i dialog med arbetsgivaren.
En annan viktig faktor är att personalstyrkan får rätt förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Underbemanning leder till ökad belastning och ökat beroende av tillfälliga lösningar, till exempel hyrpersonal. Därför måste en översyn av grundbemanningen genomföras.
På arbetsplatser som har svårt att rekrytera medarbetare förekommer det i dag att anställda ges möjlighet att resa till arbetet på arbetstid. Vi ser det som ett värdefullt alternativ till att anlita hyrpersonal och anser att lösningen bör prövas i fler fall.
Moderaterna och Kristdemokraterna vill även se ett ökat inslag av flexibla tjänster för att attrahera till exempel studenter och seniorer. Det kan exempelvis handla om nattjänster.
Äldre medarbetare är en viktig tillgång. Det måste bli mer attraktivt att arbeta längre inom Region Kalmar län. Därför behöver regionen uppmuntra fler medarbetare över 65 års ålder att vilja arbeta kvar. Det ska antingen kunna ske på ordinarie tjänst i önskad utsträckning eller i kombination med att de fungerar som handledare och mentorer för yngre medarbetare.
I kommande budget är det särskilt viktigt för Moderaterna och Kristdemokraterna att:
• En stegvis satsning för att särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor ska tjäna 10 000 kronor i månaden mer inleds.
• Regionen tydliggör att kostnaderna för hyrbemanning inte ska övergå 2 procent av den totala personalkostnaden.
• En genomlysning av grundbemanningen genomförs.
• Regionen ser över möjligheten att höja Ob-tillägget.
Region Kalmar län måste ta bemanningsproblematiken på allvar. Att behålla fler av våra erfarna medarbetare är sedan några år en av de mest angelägna frågorna. Paletten av insatser är såklart bred, men tydligare fokus på bättre löner är en huvudingrediens som vi anser Länsunionen (S, C, L) inte lägger tillräckligt med krut på. Visst görs satsningar men de är ofta och mestadels kosmetiska. Den politiska kraften att kräva förändring av den stora apparat som regionen är, är alldeles för svag.
Därför behövs ett skifte i ledning och styrning.
Carl Dahlin (M), vice ordförande
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Kaj Holst (M)
Region Kalmar läns personalutskott