Läkarna: Vi känner inte igen oss i IVO:s kritik

Som specialister i allmänmedicin har vi följt debatten om äldrevården och den kritik från IVO och från VT:s ledarsida som framförts. Vi känner inte igen oss i det som skrivs.

Skribenterna känner inte igen sig i den kritik som framförts i anslutning till IVO:s granskning av hälsocentraler i regionen.

Skribenterna känner inte igen sig i den kritik som framförts i anslutning till IVO:s granskning av hälsocentraler i regionen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2020-12-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det skapar en onödig misstänksamhet och oro för om rätt vård ges, därtill sprids en bild av att rätt vård alltid är den som ges på sjukhus. Vi önskar att vi istället pratade om rätten att få den bästa vården anpassad för varje individ. God vård kan vara omvårdnad och trygghet, inte alltid mer avancerad sjukhusvård.

Tänk er in i den svårt sjuke äldres situation. Minnet sviktar, likaså kroppen. Någon långvarig bättring finns inte i sikte. Covid-infektion leder till sjukhusvård. Främmande ansikten, slangar och maskiner gör att rädslan griper tag, man förstår inte vad som sker eller var man är, försöker dra ut slangar och vill hem. Först när slutet är nära får anhöriga komma för att ta farväl. De plågas av att inte ha funnits där och hur den sista tiden blev. 

Allmänmedicin är en individ- och relationsorienterad specialistkompetens. Vår uppgift är att se människan i sitt sammanhang, lära känna människan och tillsammans ta de bästa besluten som rör livet, hälsan och döden.

Om döden närmar sig, även om den påskyndas av en infektion, kan det innebära att få dö en värdig död utan plåga i en lugn och känd miljö. I debatten talas det ofta felaktigt om palliativ vård som om det vore dödshjälp när det är symtomlindrande vård det innebär.

IVO har granskat fem hälsocentraler i regionen, kritiken som har framkommit har berört enstaka fall där dokumentationen varit bristfällig, vilket är beklagligt. Däremot kan vi inte hålla med om att det skett ett etiskt haveri som VT:s ledarsida påstår den 5/12. Påståenden som detta bidrar till ytterligare osäkerhet i en redan svår situation.

Vi träffar många äldre i vårt arbete på hälsocentraler samt på äldreboenden i kommunen. Den svårt sjuke äldre önskar ofta avstå och gagnas inte heller alltid av medicinskt avancerad vård. En del av de äldre är dementa och har därmed svårt att vara delaktiga i sin vård och beslut får då grundas på en helhetsbedömning efter samtal med anhöriga samt utifrån ett humanistiskt synsätt. Att avstå att göra allt för att hålla liv i en åldrad svårt sjuk kropp är inte en nedvärdering av liv, utan ett försök att skapa en värdig sista tid.

Vi instämmer med våra regionråds inlägg 14/12, dessa frågor behöver en grundlig analys som inte ska baseras på förenklade bedömningar. Vi ser fram emot en konstruktiv och seriös diskussion.

Under många år har primärvårdens villkor försämrats trots ett ständigt ökande uppdrag, den svenska primärvården är tydligt underdimensionerad. Det krävs modiga politiker som törs ta ansvar och satsar resurser på äldrevården, de kommunala boendena, hemtjänsten och allmänmedicinen. För att möjliggöra viktiga samtal kring livets svåra frågor är kontinuitet och en begränsad patientlista per läkare av största vikt.

Ett nytt år väntar. Under det senaste året har livet på många sätt ställts på sin spets. Vi har fått möta vår egen utsatthet, då pandemin visat hur sårbara vi är. Vetskapen om livets förgänglighet har gjort sig påmind. Helgerna innebär tid för eftertanke. Ta Dig en stund och tänk efter och samtala med Dina nära om vad som är viktigt för just dig!

Helena Bäckström, Maria Ernfridsson, Maria Liliequist, Ellinor Schüllerqvist
Specialistläkare i allmänmedicin
Lokala SFAM (svensk förening för allmänmedicin) i Västervik