Lång väntan för att få den onda tanden lagad

Ett barn som har ont i en tand ska inte behöva vänta orimligt länge på tandvård, menar insändarskribenten.

Ett barn som har ont i en tand ska inte behöva vänta orimligt länge på tandvård, menar insändarskribenten.

Foto: Petra Lindell / TT

Debatt2018-10-17 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under året som gått har nästan alla privata tandläkare i Kalmar län sagt upp sitt avtal med landstinget gällande barn och ungdomar. Skälet är bland annat att landstingen vill betala en schablonmässig summa för varje barn som behandlas istället för att betala för de behandlingar som faktiskt utförs. Också för att det ställs krav på öppettider och hur ofta barn ska kallas för kontroller.

Detta innebär att man nu som förälder får betala full avgift om man vill att barnet ska gå kvar hos en privat tandläkare som inte har avtal med landstinget eller skriva över barnet till Folktandvården. Inget konstigt i det egentligen.

Nu till problemet.

På jullovet började mitt yngsta barn klaga på ont i en tand. Det enda jag kunde se var ett irriterat tandkött men jag tänkte att en tandläkare måste titta på honom. Hela vår familj har i många år gått till samma privata tandläkare så jag ringde dit. Yngsta barnet hade än så länge bara varit på vanliga rutinkontroller på Folktandvården så jag insåg att jag behövde skriva in honom hos ”vår” tandläkare.

Då fick jag reda på att avtalet skulle sägas upp och de tog inte in några nya barn. Nåväl, jag vände mig därför till Folktandvården.

Sin första undersökning med den onda tanden kom han till i februari. Alltså nästan två månaders väntan med ond tand. I tanden var ett hål och vi fick en tid för att laga tanden. I april. Alltså fyra månader med ond tand. Häromdagen tappade han sin lagning. En ny tandläkare tittade på honom och konstaterade att den behövde lagas igen. Förtvivlat försökte kvinnan i tidboken hitta en ny tid. Förtvivlat pratade hon om nästa schemaperiod kanske, en återbudstid kanske och om alla hundratals nya patienter de fått efter att de privata avtalen sagts upp.

Jag väntade tålmodigt och fick till slut med mig en ny tid. En månad framåt i tiden. Till ytterligare en ny tandläkare.

En trasig tand, en sexåring. Många månaders väntan och tre olika tandläkare hittills.

Min äldsta son har vi kvar hos vår privata tandläkare. Han har varit där många gånger med mjölktänder som inte vill lossna, tänder som är för veckiga och behöver plastas och tänder som kommer där de inte ska. Vi har aldrig fått vänta mer än några dagar. Han har alltid träffat samma tandläkare. Han är trygg och vi är trygga.

Jag önskar så innerligt att även mina andra barn kunde få uppleva detta. Jag önskar att landstinget åter kunde möjliggöra för privata tandläkare att skriva avtal för tandvård för barn och ungdomar. Kära politiker, vad gör ni i denna fråga?