Låt inte undantagen definiera alla ekobönder

Den 13 januari släppte SVT ett program om brister i djurhållningen på några KRAV-certifierade, ekologiska gårdar i Sverige. Som ekobönder så är det otroligt sorgligt att några få, enstaka fall ger bilden av att djuren på svenska KRAV-gårdar far illa, för det stämmer inte.

Skribenterna vänder sig emot att en hel bransch målats upp som bovar efter en uppmärksammad dokumentär om ekologisk djurhållning.

Skribenterna vänder sig emot att en hel bransch målats upp som bovar efter en uppmärksammad dokumentär om ekologisk djurhållning.

Foto: Johan Bävman/TT

Debatt2021-01-18 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ett ansvarsfullt och roligt arbete att vara bonde och att hålla djur så att de får möjlighet att leva värdiga liv, oavsett om det är kor, grisar eller höns. På våra gårdar handlar det till exempel om att kon får beta stora områden med grönt gräs, grisen får böka i jorden och komma ut i friska luften och att hönan kan gå ut och in ur hönshuset så mycket hon vill. Alla vi bönder lever med en ständig beredskap för att ta hand om djuren på bästa sätt om det sker olyckor eller om något djur blir sjukt. Vi kan utan överdrift säga att vi lägger stor möda och omsorg på att djuren ska få ha ett gott liv, varje dag. Det är ett engagemang vi delar med alla lantbrukare.  

Vi har inget emot att granskas, tvärtom så har vi ekologiska lantbrukare frivilligt valt att gå in i ett regelverk som innebär att vi får fler kontroller. Varje år välkomnar många svenska ekogårdar även tusentals besökare till sina gårdar. Tack vare det får många chansen att med egna ögon se hur djuren på en ekologisk gård har det. Besöksverksamheten tar tid och kräver arbete, men precis som tiden med djuren ger den också glädje och energi tillbaka.

Därför känns det otroligt nedslående att SVT målar upp bilden av att våra djur behandlas illa. De har hittat ett fåtal fall, färre än 0,5 procent av alla KRAV-gårdar där det finns djur. Dessa få, tragiska undantag kan inte få definiera en hel bransch! Vårt hårda dagliga arbete, reglerna för djurhållningen och kontrollerna fungerar nästan alltid. Det pågår alltid diskussioner oss ekobönder emellan om hur det kan bli ännu bättre. Det har varit en del av ekorörelsens själ ända sedan starten för snart 40 år sedan. Därför välkomnar vi att brister i certifiering lyfts fram, så att vi kan fortsätta vår resa mot ett ännu mer hållbart lantbruk. 

För dig som konsument är ekologiskt och KRAV-märkt ett verktyg för att stötta den resan. När du väljer ekologiskt kött, mjölk, ost eller ägg i butiken så bidrar du till att grisarna, korna och hönsen får det bättre. Ju fler som köper ekologiskt, desto mer kan vi utveckla vår djurhållning i linje med djurens naturliga behov och beteenden. Och desto fler djur kan ges plats och tid att beta, böka och picka i riktig jord.