LĂ„t klok politik besegra den tomma retoriken

Replik pÄ Carl Wiktor Svenssons (KD) debattartikel "Centerns energipolitik kortsluter Sverige".

"Vi mÄste stoppa de skyhöga elpriserna i vinter, samtidigt som vi mÄste hitta lÄngsiktiga lösningar för att möta de vÀxande elbehoven", skriver C-debattörerna, som vill att regeringen kallar till krissamtal.

"Vi mÄste stoppa de skyhöga elpriserna i vinter, samtidigt som vi mÄste hitta lÄngsiktiga lösningar för att möta de vÀxande elbehoven", skriver C-debattörerna, som vill att regeringen kallar till krissamtal.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Debatt2022-09-04 05:14
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

TyvÀrr Àr Carl Wiktor Svenssons debattartikel ett ganska bra exempel pÄ den politiska retoriken inom energipolitiken. Det bli lÀtt en otrevlig blandning av osakligheter och retoriska pÄhopp. Den typen av slagordsretorik handlingsförlamar politiken just nu. DÀrför vill Centerpartiet att regeringen kallar till krissamtal och att alla riksdagspartier sluter upp.

Vi mÄste stoppa de skyhöga elpriserna i vinter, samtidigt som vi mÄste hitta lÄngsiktiga lösningar för att möta de vÀxande elbehoven.

Sverige behöver mer grön el för att sĂ€nka utslĂ€ppen och tackla klimatkrisen. Samtidigt har en situation uppstĂ„tt dĂ€r mĂ€nniskor och företag i vĂ„r del av landet kanske inte har rĂ„d med sina elrĂ€kningar den kommande vintern. Vi hade förmĂ„nen att i onsdags delta i samtal med flera stora och elintensiva företag frĂ„n lĂ€net ordnade av Teknikföretagen. Budskapet frĂ„n företagen var tydligt: situationen Ă€r akut! Vi behöver lĂ€gre elpriser och lĂ„ngsiktiga spelregler omgĂ„ende! 

Vi ser stora behov av mer el frÄn sÄvÀl företag och industri som frÄn vÄra hushÄll. Det fossila mÄste fasas ut nu, inte minst den ryska gasen, och ersÀttas med inhemskt producerade, fossilfria produkter. Det Àr sÄ vi klarar klimatutmaningarna, sÀnker priserna och gör oss mindre beroende av en orolig omvÀrld. DÄ behövs mer grön elproduktion, ökad energieffektivisering, ökad överföring, bÀttre lagring och smartare flexibilitet.

I vÄr del av landet finns viljan att investera miljardbelopp i produktion av biobrÀnsle pÄ Södra i MönsterÄs och i biogasanlÀggningar runt om i lÀnet. Nu vill populistiska partier ge snabba löften om minskat pris pÄ drivmedel genom att sÀnka reduktionsplikten i stÀllet för att ta ansvar för klimatet och lÄngsiktiga överenskommelser. Södras vd Lotta LyrÄ sÀger nu att man tvekar att satsa inom just detta omrÄde pÄ grund av den politiska osÀkerheten. Det vore djupt olyckligt för sÄvÀl jobben i MönsterÄs, skogsÀgarna och klimatet om inte satsningarna kan bli av för att klÄfingriga politiker sÀtter kÀppar i hjulen.

Flera partier har presenterat förslag för att vĂ€nda situationen – bland annat om halverad energiskatt pĂ„ el, sĂ€nkt moms, högkostnadsskydd och mothandel. Men lösningar mĂ„ste komma pĂ„ plats sĂ„ snabbt som möjligt för att förhindra bĂ„de fler nedstĂ€ngningar och konkurser i företag i Kalmar lĂ€n.

Nu Àr det hög tid att gÄ frÄn ord till handling. Det behövs akuta energisamtal för att diskutera alla förslag konstruktivt, med mÄlet om att nÄ bred politisk enighet för bÄde producenter och konsumenter.

Centerpartiet vill att regeringen nu kallar till krissamtal och att övriga partier sluter upp. För det finns inga garantier för att regeringsbildningen efter valet blir snabb, vilket riskerar att ytterligare fördröja lösningar. 

Carl Wiktor Svensson har helt rÀtt nÀr han skriver att fysiken trumfar politiken, men lÄt oss gemensamt visa att den kloka politiken kan besegra den tomma retoriken.