Välkommen tillbaka till den borgerliga gemenskapen, C!

Det vore en välgärning om regionmajoriteten lämnade sina politiska låsningar runt kärnkraftsfrågan, tycker skribenten. På bilden silhuetten av det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck.
Det vore en välgärning om regionmajoriteten lämnade sina politiska låsningar runt kärnkraftsfrågan, tycker skribenten. På bilden silhuetten av det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck.

Svar på debattsvaret "Fortsätt satsa på länet – men prioritera klokt!" den 26 januari.

Debatt 28 januari 2023 06:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst är den politiska debatten fantastisk. Jag skriver ett mjukt debattinlägg inför det nya året och lyfter fram en lång rad plusfaktorer som finns i vårt län. Samt nämner några av de utmaningar jag ser – elförsörjningen, ambulanshelikopter och länsfärdtjänst. 

Men vad händer då? Jo, då väljer majoritetens företrädare, trots att vi är överens på en rad punkter, att ta till storsläggan. Ännu mer förvånad blir man när det är Centerpartiets ledande regionråd som håller i pennan. Har detta parti som ingår i den röd-röd-gröna regionmajoriteten fått uppdraget att kritisera? 

Karin Helmersson (C) uttrycker förvåning över att KD driver samma frågor som vi gjorde före valet. Kanske säger det något om hennes eget partis syn på vallöften. Vi minns alla Centerpartiets valkampanj för vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin för att lösa de långa väntetiderna. 

Jag upprepar det gärna: vi har mycket att vara stolta över i Kalmar län. Fantastisk natur med skog, sjöar och skärgård. Jord- och skogsbruksföretag som levererar. Många tillverkningsföretag samt utveckling också inom tjänstesektorn och besöksnäringen. 

Men det som oroar människor i vårt län just nu är de enormt höga elpriserna. Därför vore det en välgärning om regionmajoriteten lämnade sina politiska låsningar runt kärnkraftsfrågan. Som energilän under årtionden bör Kalmar län välkomna en satsning och utveckling av kärnkraftselproduktionen. 

När det gäller ambulanshelikopter så borde det genomförts för flera år sedan. Därför förvånar det mig att bli kritiserad. De långa avstånden i Värmland och Dalarna motiverar en ambulanshelikopter som nu funnits där i flera år. Varför ska vi som bor i Smålands inland, eller på norra Öland eller i Tjust skärgård leva med en mindre sjukvårdstrygghet? Jämlik sjukvård i hela landet är väl också en önskan från Centerpartiet? 

Länsfärdtjänst är en reform som funktionshinderrörelsen drivit under många år och som borde vara lika självklar i vårt län som i övriga landet. Rättvisa för personer med funktionsnedsättning och möjlighet att resa i hela länet är väl rimligen en ambition som jag och Karin har gemensam. Istället för kritik mot mig och KD, låt oss ta steg mot ett förverkligande av reformer som skapar jämlikhet i länet. 

Lågkonjunktur och Putins krigföring får inte lamslå oss. Det finns punkter i Karin Helmerssons replik till mig där vi är eller kan bli överens. Satsning på civilsamhället är ett exempel. Men för att nå verklig politisk framgång tror jag Centerpartiet bör hitta tillbaka till den borgerliga gemenskapen. Min förhoppning är att borgerliga partier kan samverka såväl kommunalt, regionalt som nationellt för att skapa trygghet och utveckla välfärden och människors frihet. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa