Låt påsken sprida glädje även år

En pandemi drar fram över världen och inget är sig likt.

Färgglada fjädrar och målade ägg behöver vi inte vara utan, de kan få sprida glädje i en svår tid, menar skribenterna.

Färgglada fjädrar och målade ägg behöver vi inte vara utan, de kan få sprida glädje i en svår tid, menar skribenterna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2020-04-09 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många blir sjuka, några blir allvarligt sjuka, så sjuka att de dör. Vi tvingas att leva i karantän och isolering och det skapar oro och rädsla. Vi är rädda för att bli sjuka eller förlora jobbet, för att inte orka med isolering och ensamhet. Vi är rädda för döden.

Det blir en annorlunda påsk i år men under lagren av påskharar, godisägg och färgglada fjädrar finns det en fantastisk berättelse att upptäcka. En berättelse om utsatthet, lidande och om Kärleken som övervinner döden. 

Det var fredag. Människor förberedde sig inför helgen; lagade mat, städade, bjöd hem sina vänner. Då hördes plötsligt rop och skrän. En folkhop drog fram genom gatorna. Några kriminella skulle få vad de förtjänade, mördare och bedragare tycktes ha blivit dömda till döden. Människor stannade upp. De skymtade mannen som bar sitt eget kors. De såg hans böjda rygg och blodet som droppade. Det var den första långfredagen.

Jesus hade berättat om Gud som ingen gjort förut. Han stillade stormar, förvandlade vatten till vin och när Jesus mötte människor så såg de i honom en annan värld, en värld i harmoni. Där fanns ingen ensamhet, ingen sjukdom, inget lidande. Jesus var ingen brottsling, men när han dog på korset så besegrade han den sista fienden, döden. 

Vi lever fortfarande i en värld fylld av sjukdom och lidande, vi är begränsade av restriktioner och kan kanske inte besöka de vi längtar efter. Färgglada fjädrar och målade ägg behöver vi inte vara utan, de kan få sprida glädje i en svår tid. Denna påsk kan också bli ett tillfälle för dig att upptäcka den nya världen. Läs berättelsen, delta i någon av alla de gudstjänster som sänds, be en enkel bön och samtala med någon om dina tankar.

Det finns ett hopp som bär genom oro, genom det som hände igår och det som kommer i morgon.

”Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det.”

Jan Gustavsson, pastor Linnékyrkan Kisa
Fredrik Lindé, pastor Brokyrkan Rimforsa
Carl-Johan Hultman, pastor Tabor Rumskulla
Björn Holm, pastor Centrumkyrkan Mariannelund
Karl-Oskar Fredriksson, pastor Betel Djursdala
Susanne Christensson, barn- och familjepastor Korskyrkan Vimmerby