Dagligen har vi kontakt med ideella idrottsföreningar i hela Småland, som är oroliga för både hur man ska kunna fortsätta sin verksamhet, samt hur ekonomin kommer att påverkas.
Först vill vi säga: idrotten kommer inte ge upp eller frivilligt ge vika för påfrestningarna i coronastormen. När vardagen förändras behövs fasta punkter som idrotten, särskilt för barn och unga. Tränare och ledare kommer nu kämpa ännu hårdare för att utifrån gällande bestämmelser och rekommendationer hålla igång träningar och aktiviteter (utomhus när så är möjligt) samt inte minst för att få föreningarnas verksamhet att gå ihop ekonomiskt.
Med coronaviruset som motståndare står hela samhället inför en stor kris. Vi litar till att myndigheternas råd och regeringens beslut är nödvändiga för att rädda liv och hälsa. Att minska risken för smittspridning är numera första prioritet också för oss inom idrottsrörelsen.
Som del av civilsamhället ska vi ta vår del av ansvaret. Inställda matcher, tävlingar, cuper och evenemang är exempel på försiktighetsåtgärder. Men vi ser också solidaritetshandlingar som att handla mat och mediciner åt äldre. Det arbetet kommer vi framöver intensifiera i samarbete med kommuner, Röda korset och andra civilsamhällesorganisationer.
Även idrottsföreningar drabbas hårt ekonomiskt. När den lokala fotbollsklubben rättar sig efter förbudet mot sammankomster med över 50 personer, då måste den egna ungdomscupen ställas in, med stort intäktsbortfall som följd. När matcher inte får spelas, när försäljningen i cafeterian nollas, när det blir svårt att få in aktivitetsavgifter, när lokala företag tvingas dra ner på sin sponsring… Då kan föreningens existens hotas.
Regeringen har beslutat om 500 miljoner kronor i akut stöd till större evenemang som tvingats ställa in. Det är bra, men pengarna kommer bara täcka föreningslivets förluster till viss del, och dessutom bara för en begränsad tidsperiod under våren. Staten behöver göra sin del, men som vanligt är kommunerna idrottens viktigaste partner.
På nationell nivå kommer Riksidrottsförbundet bland annat ta fram en modell för fyllnadsutbetalning av LOK-stöd, i syfte att kompensera föreningarna för utebliven verksamhet under coronautbrottet. Vi vet redan idag att flera småländska kommuner fattat liknande beslut. En del kommuner har även snabbt ändrat sina avbokningsregler, och några har redan avsatt extra medel till drabbade föreningar.
Coronakrisen är global, men den kräver också lokala samtal och lösningar. Med rätt stöd från kommunen kan idrotten stå stadigt – både nu och i framtiden.
Vi på RF-SISU Småland fortsätter att på olika sätt stötta föreningslivet. I Småland har vi en stark övertygelse om att vi i nära dialog med kommuner, regioner och specialidrottsdistriktsförbund (SDF) når bästa möjliga resultat.
Roger Ödebrink
Ordförande RF-SISU Småland
Rickard Strandberg
Distriktsidrottschef