Svar på debattartikeln "Snabba beslut utan förankring – återigen" den 25 februari.
De styrande i Kinda har helt missuppfattat sitt uppdrag! Helst vill man ta beslut utan att blanda in övriga politiker och absolut inte ta till sig medborgarnas synpunkter. Förtroendet är från min sida noll för politiker som är fyllda av prestigetänkande och inte kan ta om ett ärende en gång till därför att man till varje pris ”står för det man sagt” hur högt priset än är.
Främsta målet borde vara att kommunen ska fungera på alla plan. Dagens kommunledning ger mig känslan av att medborgarna är av underordnad betydelse, men utan dem finns ingen kommun. Medborgarna är grundstenen. Det är alltid de som verkar längst ut som har de grundläggande kunskaperna om vilka behov som finns. Däremot måste det finnas någon som skaffar sig ytterligare underlag, belyser ärenden från alla håll och även tar med konsekvenserna av ett beslut, innan det tas. Beslutsfattare kan rimligtvis inte ha alla kunskaper utan måste inhämta dom hos medborgare, yrkeskunniga, experter och naturligtvis hos övriga politiska partier.
Det gör mig otroligt ont, när man från beslutsfattare får höra: ”Vi är i alla fall inte sämst”. Vi ska inte vara sämst! Vi ska titta på de som lyckats och lära oss.
Det jag brinner för är bästa maten till äldre.
Nu när Socialstyrelsen satsar pengar på äldreomsorgen är det läge att unna de äldre guldkant på tillvaron. Dit hör inte centralt tillagad mat eller mat som inte kan serveras samma dag den lagas. Det ska inte vara en föda man överlever på. Det ska vara mat som är god, doftar gott och ser tilltalande ut, oavsett i vilket hälsotillstånd den som behöver tjänsten är. Det är den enda guldkanten för en del.
Jag förstår att intresset hos beslutsfattare i kommunen är lågt. Ni är ju inte där själva än! Det är en skam att vi inte ger våra gamla det allra bästa eller inte ens försöker! Det syns ju förstås mera utåt om det satsas pengar på byggnation eller industri. Det syns inte utåt om vår gamla får finare mat.
Dessutom är det mot allt förnuft med dagens miljökrav och numera även transportpriser att flera gånger varje dag göra fler körningar än som vore nödvändigt.
Från kommunens håll säger man att man inte fått några klagomål på maten. Vad beror det på?
Är det så att man inte vågar, det är inte god ton att klaga, kanske kan jag bli sämre behandlad om jag klagar, och så vidare?
Vad beror det på att "kosten" fått färre beställningar av mat?
Här i Horn när man pratar med de som nyttjar "kostens" mat får man höra många negativa synpunkter, flera har på grund av missnöje sagt upp sin beställning och köper mat på annat sätt. Det är inte ok att behöva slänga sin mat som man betalat för, inte ens om det är vid några enstaka tillfällen.
Det jag fått höra är: Vidrig potatis varje dag, översaltat, hoptorkade potatisbullar, stekfläsk som inte ser ut att ha sett en stekpanna, raggmunk som bara är geggig, kyld mat lagad dagen före går inte att värma så att det blir gott eller ser aptitligt ut, blodpudding som ger sken av att vara kokt, halvråa grönsaker till de som har svårt att tugga med mera.
Dessutom händer det att maten inte räcker i skolan. Elever har påpekat att maten är sämre än när den tillagades på Stångågården i Horn.
Att inte ha ett tillagningskök i varje kommundel är oförsvarligt. Det behövs bara ett oväder som gör att transporter inte kommer fram. Det vore ett stort lyft för kommunen att sätta igång Stångågårdens kök. Nu i dessa orostider känns det ännu viktigare.