Om Sverige kan nå samma nivå av satsningar som 2001, kommer nämligen 120 fler jobb skapas i forskning och utveckling i Kalmar län. Det skulle bidra till ett lyft för arbetsmarknaden i regionen och leda till att de lokala företagens förmåga att generera välstånd och skapa jobb skulle stärkas betydligt. Exporten av både tjänster och varor är idag nämligen alltmer beroende av ny kunskap, som kommer från långsiktiga investeringar i forskning och utveckling.
Det finns också en grön dimension. I rapporten Nordic Innovation Triangle har vi kartlagt de ledande nya innovationsföretagen som finns i Sverige och övriga Norden. Här finns nya företag som tar fram revolutionerande grön teknik, alltifrån fossilfri tillverkning av stål, till elektriska flygplan, moderna batterier som möjliggör elektrifiering och metanolbränsleceller. Inte bara jobben, utan också miljön, har mycket att tjäna på att Sverige återtar ledartröjan i innovation.
I början av det nya seklet låg Sverige i den internationella toppen när det kommer till satsningar på ny teknik. Sedan dess har länder som Israel, Sydkorea och Taiwan sprungit om Sverige. Totalt behöver knappt 25 miljarder kronor mer satsas årligen i Sverige på forskning och utveckling, för att ta igen tappet som skett de senaste två årtiondena.
För att nå dit behöver offentligt stöd till forskning och utveckling kombineras med ökade skattelättnader för de företag som gör dessa satsningar. Det är också avgörande att elproduktionen byggs ut och att tillståndsprocesserna för nya fabriker förenklas – så att Sveriges klimatsmarta industrier kan växa och sprida tekniken för grön omställning.
Det är valår nu, men diskussioner om hur forskning och utveckling kan lyftas i Sverige lyser med sin frånvaro. Trots att forskning och utveckling historiskt har varit nyckeln till landets välstånd och lagt grunden för de nya jobben. Innovationsaktivitet behöver stimuleras i hela Sverige, eftersom det lägger grunden för jobben. Vi lever i en tid då många gamla jobb slås ut och nya skapas – och då behöver de svenska jobben ligga i den globala täten, för att Sverige inte ska riskera att hamna på efterkälken.