Stora delar av sjukvården, inte minst här i Kalmar län, fungerar fantastiskt bra. Man får inte glömma bort att Sverige har ett av världens bästa sjukvårdssystem. Detta visar bland annat organisationen OECD:s jämförelser. Sverige rankas högt, bland annat utifrån livslängd och levnadsvanor. Den svenska sjukvården är framför allt bra på att behandla dödligt farliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och tumörsjukdomar. Förklaringarna är att vården är förhållandevis effektiv, jämlik och att sjukdomar upptäcks tidigt.
I Region Kalmar län finns det flera positiva exempel som sällan får utrymme men som vi vill lyfta fram. Vi vill försöka ge en mer nyanserad bild av läget inom sjukvården:
Den senaste Nationella patientenkäten visar att regionens primärvårdspatienter är bland de nöjdaste i Sverige. Tillgängligheten är den faktor som patienterna uppskattar högst. Primärvården, både den offentliga och den privata, hamnar över rikssnittet även när det gäller patienternas bedömning av helhetsintryck, emotionellt stöd, delaktighet och involvering, respekt och bemötande, kontinuitet och koordinering, information och kunskap. Även i Hälso- och sjukvårdbarometern ger invånarna höga betyg på vården. I stort är invånarna nöjda när det gäller frågor som rör förtroende och tillgång till sjukvård.
Länets tre sjukhus bedriver en verksamhet med jämn och hög kvalitet. Det visar branschtidningen Dagens Medicins jämförelse som för tredje gången har utsett Västerviks sjukhus till ”Bästa sjukhus”. Oskarshamns sjukhus hamnar på andra plats när det gäller mindre sjukhus och Länssjukhuset i Kalmar utmärker sig positivt genom att vara bäst i landet på att undvika överbeläggningar och ha lägst andel trycksår. Dagens Medicin rankar landets sjukhus utifrån en rad olika parametrar. Allra tyngst väger medicinsk kvalitet.
Ett annat glädjande exempel är att Region Kalmar läns ekonomi fortsätter att vara ekonomiskt välskött, vilket innebär goda förutsättningar att fortsätta utveckla sjukvården. Med ett ekonomiskt överskott för 2019 ger den tidigare skattehöjningen regionen goda möjligheter att möta de växande vårdbehoven, som ökar bland framför allt våra barn och äldre.
Det finns alltså mycket gott att säga om den sjukvård som bedrivs i regionen. Samtidigt är vi väl medvetna om de utmaningar som finns, inte minst när det gäller bemanning och kompetensförsörjning. Nyligen presenterade Länsunionen en extra lönesatsning till medarbetarna på 20 miljoner kronor, utöver de 10 miljoner kronor som redan var presenterade för 2020. På medarbetarområdet kommer vi fortsätta att ta initiativ för att göra det ännu mer attraktivt att arbeta i regionen.
Vi kommer även fullfölja vårt reformarbete för att öka kontinuiteten i primärvården, utveckla den nära vården med bland annat förbyggande hälsosamtal, förbättra den psykiatriska vården och se till att patienterna kan erbjudas fler smarta tjänster inom e-hälsa.
Vi i Länsunionen tycker att det vore bra med en mer balanserad sjukvårdsdebatt. De goda medicinska resultaten och all den omsorg som medarbetarna ger patienterna behöver lyftas fram mer. Allt det positiva arbete som bedrivs, som medborgarna uppskattar, behöver föras fram i ljuset och bättre användas som utgångspunkt för att fortsätta utveckla vården i Kalmar län.
Angelica Katsanidou (S), Regionstyrelsens ordförande
Christer Jonsson (C), Regionråd
Johanna Wyckman (L), Tillträdande regionråd