Lyssna till signalerna, 70-plussare!

Ända sedan Folkhälsomyndigheten började med sina dagliga rapporteringar så har man upprepade gånger påpekat att det är de äldre som skall skyddas mot Corona-smitta i första hand.

Att våga ta hjälp med att handla om man är äldre, är viktigt, tycker skribenten.

Att våga ta hjälp med att handla om man är äldre, är viktigt, tycker skribenten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2020-04-07 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med äldre menar man de som är 70 år eller äldre, därmed tillhör man den riskgrupp som är extra känslig när det gäller att smittas av Coronavirus. 

Hur menar Folkhälsomyndigheten? Under de senaste dagarna har det kommit larmrapporter från äldreboenden och från gamla som har hemhjälp, inom båda dessa områden har gamla smittats, trots besöksförbud. Men av vem har de smittats blir då den naturliga frågan. Har de ändå haft besök av anhöriga eller av någon annan utomstående person? Det har även talas mycket om smittspårning, har det lagts några resurser på en sådan spårning inom äldrevården eller inom hemtjänsten? Förmodligen alldeles för lite, eller kanske ingen smittspårning alls har genomförts.

Så svaret på varför gamla smittas kan förmodligen hittas i att personal inom äldrevården och hemtjänsten kan bära på viruset, utan att de har några symptom, och eftersom de inte har testats. Här vore obligatoriskt test ett måste annars kommer de att smitta ännu flera. Förstår inte Folkhälsomyndigheten att oron sprider sig bland de gamla?

Väldigt många som är över 70 år sköter fortfarande alla sina inköp. De går obehindrat i affärer med förevändningen, ”Men jag håller avståndet till andra och går bara till affären när det är lite folk där”. Eller: ”Jag är så noga med att tvätta och sprita händerna”. En del affärer har till och med ordnat med speciella öppettider för riskgrupper! Så bra kan kanske tyckas, precis som att inga inom riskgrupperna kan föra smittan vidare! Ser man inte vilka åtgärder som vidtas i många affärer, förmodligen mest för att skydda personalen, det monteras upp skydd framför kassorna och personalen rengör korgar och vagnar, även handterminaler spritas innan de sätts tillbaka efter användning. Ger inte det en signal som säger att riskgrupper, alltså 70+, skall avstå från besök i affärer? 

Det finns även en annan grupp av gamla, ensamstående som självmant ”isolerar” sig i hemmet och inte besöker några affärer. Hur klarar de av sina inköp kan man undra? Jo, det finns en rad alternativ för att få hem sina varor och mediciner. Många affärer tar emot beställningar både på telefon och digitalt samt fraktar hem varorna. Sedan finns det ytterligare en möjlighet, det har växt upp ideella grupper som sköter om att handla åt äldre. Jag kallar dem för änglar. Använder mig själv av några ÄNGLAR för att slippa gå i affärerna!

Jan-Gunnar Johansson (75+)