En omfattande invandring kombinerat med en nedmontering av arbetslinjen under det socialdemokratiska styret har skapat en ohållbar situation.
När vi fick väljarnas förtroende att vända utvecklingen hade Sverige lägst tillväxt i hela EU, den fjärde högsta arbetslösheten och den sämsta ekonomiska utvecklingen sedan 90-talet. För att värna vår välfärdsmodell är Sverige i stort behov av strukturreformer som gör det mer lönsamt att arbeta.
Ett arbete är mer än bara en försörjning, det är arbetsgemenskap, egenmakt och världens bästa integrationsåtgärd. Men det är också grunden för att finansiera vår gemensamma välfärd. En viktig del handlar om att införa en kravbaserad integrationspolitik, där den som långvarigt befinner sig i Sverige ska ta ansvar för att bli en del av det svenska samhället. Den bärande idén för Moderaterna är att det alltid ska löna sig att arbeta och att ha arbetat.
Ytterligare en punkt i Tidöavtalet uppfylldes när regeringen beslutade att se över kvalificeringen till välfärden. Kvalificeringen innebär skärpta villkor för personer som kommer till Sverige som nyanlända, samt icke-medborgare som redan befinner sig i Sverige. Vår utgångspunkt är att den som kommer till Sverige inte omedelbart ska få tillgång till förmåner och ekonomiskt bistånd utan att först jobba och göra rätt för sig.
Syftet är dels att minska risken för att migranter väljer Sverige på grund av generösa bidragssystem, dels att stärka drivkrafterna att snabbt komma i arbete och få egen försörjning för att motverka utanförskap och långvarigt bidragsberoende.
Att upprätthålla arbetslinjen är en ödesfråga för Sverige. Utanförskapet ser annorlunda idag jämfört med tidigare. I dag är allt fler arbetslösa födda utanför Europa, allt fler saknar utbildning. Under 2022 fick cirka 300 000 personer ekonomiskt bistånd. Av dessa fick nästan hälften långvarigt bistånd och arbetslöshet var den vanligast förekommande orsaken.
Detta ställer höga krav på dagens politik och lösningar för att bryta utanförskapet. Lösningar som Socialdemokraterna varit helt oförmögna att leverera de senaste åtta åren. För samtidigt som vi nu återupprättar arbetslinjen är det påtagligt tyst från socialdemokratin. Vet ens de socialdemokratiska valarbetarna vad Magdalena Anderssons syn på bidragstak och kvalificering till välfärden är?
För att stärka drivkrafterna till arbete ytterligare vill vi införa krav på aktiviteter för att få ekonomiskt bistånd så att man inte längre passivt kommer kunna försörja sig genom bistånd. Vi vill också införa ett bidragstak för hur mycket bidrag en enskild eller familj kan få utbetalt från bidragssystemen. Tillsammans utgör detta en kraftig omläggning av Sveriges migrations-, arbetsmarknads- och bidragspolitik. Det skapar vår tids arbetslinje med ett tydligt fokus på att bryta utanförskapet och ett återupprättande av det gamla svenska samhällskontraktet; gör din plikt, kräv din rätt – i den ordningen.