(M) fortsätter raljera över folkbildningen

Replik på "Regeringen skär inte i folkbildningen", Carl Dahlin och Robin Hanzl (M).

Debattörerna uppmanar Moderaterna i Kalmar län att ta en runda på landsbygden, titta på de arrangemang som sker i bland annat bygdegårdar och folkets hus. "Ni kommer hitta ett studieförbund som medarrangör."

Debattörerna uppmanar Moderaterna i Kalmar län att ta en runda på landsbygden, titta på de arrangemang som sker i bland annat bygdegårdar och folkets hus. "Ni kommer hitta ett studieförbund som medarrangör."

Foto: Patrik Selsfors

Debatt2024-01-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna i länet fortsätter i sin replik att raljera över länets folkbildning och studieförbundens verksamheter. Vi hoppas att detta inte är ert första steg till att styra vad som är bra och dålig kultur – en fri kultur är en grundbult i en demokrati.  

Tyvärr cementerar det ni skriver fast bilden av att just Moderaterna och deras SD-inspirerade styre helt enkelt inte fullt ut förstår vad folkbildning handlar om. Stödet till folkbildning minskar, dels till studieförbunden, där medel dras bort, dels till folkhögskolorna, där man lägger till med ena handen och drar bort med andra. Detta var också något som folkbildningsrådet djupt beklagade.

Slutligen finner vi det mycket sorgligt att Moderaterna helt missar vad studieförbunden arbetar för och har bidragit med, nämligen att nå människor som befinner sig långt bort från arbetsmarknaden, i utanförskap och i ofrivillig ensamhet eller för att man just vill fortsätta sin resa i bildning och möjligheten till kultur långt ifrån de stora scenerna. 

Med nuvarande budget försvåras situationen för dessa individer och det är vi givetvis vi i Centerpartiet starkt emot. Vi uppmanar Moderaterna i Kalmar län att ta en runda på landsbygden, titta på de arrangemang som sker i bygdegårdar och folkets hus, titta på de musikarrangemang som sker i våra kyrkor, titta in hos en träff för daglediga i ett mindre samhälle – ni kommer hitta ett studieförbund som medarrangör. Kanske kommer det öppna ögonen för den bredd som folkbildningen står för.