M har missat vad vi företagare behöver

Debatt2018-10-23 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Jörgen Warborn och Malin Sjölanders debattartikel Högre tillväxt förutsätter ett bättre företagsklimat den 19/10.

Moderaternas blinda fläck är privata företagare som försörjer sig själv och andra med stort personligt risktagande. Partiet prioriterar andra företag: Tjänstemannaledda som agerar med offentligt kapital och hobbyverksamheter vid sidan av anställningar.

Det hindrar inte att vissa delar av partiets agenda även gynnar den kategori företagare som jag tillhör, till exempel regelförenklingar. Moderaterna hade åtta år på sig att rensa upp i den djungeln, utan att lyckas. Det enda jag fick av Moderaternas regeringsinnehav var höjd arbetsgivaravgift.

Moderaterna har missat vad vi som är företagare på riktigt behöver. De tre mest akuta punkterna är:

• En insolvenslagstiftning av internationell standard. I dag straffas misslyckat företagande med livstid på existensminimum.

• Ett fungerande trygghetssystem. I dag betalar vi full avgift för sådant som bara gäller fullt ut för anställda, till exempel sjukförsäkring. Liberalerna konstaterade i sitt valmanifest att företagare är trygghetssystemets B-lag.

• Riskkapital. I dag finns bara egna besparingar och stöd från släkt och vänner. Forskarna kallar småföretagens finansiärer för FFF – family, friends and fools.

Istället slår sig moderaterna för bröstet om sänkt krav på aktiekapital och slopad revisionsplikt. Det gynnar bara hobbyverksamma. Aktiekapitalet är en säkerhetsbuffert för företagaren och revisionen är bankens säkerhet för sin finansiering. När jag frågade min bank om följderna av sänkt aktiekapital och slopad revision blev svaret: ”Vad tror du händer med premien för bilförsäkringen om du monterar ur krockkuddar och säkerhetsbälten?”

Moderaterna företräder tjänstemän som kallar sig företagare, men har föga förståelse för oss som tar ansvar för vår egen och andras försörjning på närmast obegränsat personligt ansvar.