M, KD och SD – var är pengarna till sjukvården?

"Väljarna vill se en prioritering av vård och omsorg som regeringen inte alls delar", skriver S-politikerna.

"Väljarna vill se en prioritering av vård och omsorg som regeringen inte alls delar", skriver S-politikerna.

Foto: Maria Hedenlund

Debatt2024-09-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Länets riksdagsledamöter från regeringspartierna slog sig häromdagen för bröstet och basunerade ut 129 miljoner till sjukvården i Kalmar län. Att presentera denna budgetnyhet som en satsning är inget annat än ren osanning. I själva verket innebär siffran en minskning från årets nivå med 120 miljoner kronor. Det är ingen satsning. 

En opinionsundersökning från DN/Ipsos talade nyligen sitt tydliga språk. När invånare i hela landet fick fördela miljarderna i regeringens budget gick överlägset mest till vård och omsorg. Detta oavsett partisympatier. Väljarna vill se en prioritering av vård och omsorg som regeringen inte alls delar. Istället får vi se en rejäl sänkning på 120 miljoner kronor för Kalmar län jämfört med tidigare år. Men vad går regeringens reformutrymme till? 

Svaret är lika förutsägbart som upprörande. Hela 27 miljarder, nära hälften av regeringens reformutrymme går till skattesänkningarna. Det är över sex gånger mer än det som går till sjukvården. Vilka blir då de stora vinnarna om inte sjukvården, dess medarbetare och alla vi som tar del av sjukvården? 

Svaret är även här lika förutsägbart som upprörande. De stora vinnarna är enligt regeringens egna beräkningar de som har landets högsta inkomster.  Regeringen fullkomligt öser pengar över högt uppsatta chefer, och andra höginkomsttagare, som allra minst behöver dem. För Jimmie Åkesson eller Elisabeth Svantesson själv innebär årets budget 30 000 kronor mer i plånboken. Detta samtidigt som läget inom sjukvården på många håll är oerhört ansträngd. 

I SCV-styrda Region Kalmar län har vi i mätning efter mätning toppresultat. Bland landets nöjdaste patienter med högt förtroende till hälso- och sjukvården och god tillgång till den vård som behövs. Vi kommer klara av denna ekonomiska svacka, dock utan att kunna satsa lika mycket resurser som vi hade velat på att fortsätta bygga Sveriges bästa hälso- och sjukvård. I ett antal regioner är krisen djupare. Det går tvärt emot väljarnas tydliga vilja. I detta läge blir Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna svaret skyldiga. Varför är pengarna som skulle gått till vården i höginkomsttagarnas fickor?