Det är genom fler jobb i nya och växande företag som Kalmar län kan nå en tillväxt som inte släpar efter övriga landet, och ger hållbart större resurser till bättre sjukvård. Regionmajoriteten (S, C, L) har två huvudverktyg för att skapa bättre förutsättningar för detta: regional utveckling, där man själva bestämmer åtgärder, och påverkan mot regering och myndigheter för en nationell politik och åtgärder som gagnar ett landsbygdslän som vårt. Inget av verktygen har majoriteten nyttjat väl eller raskt nog.
Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetriktlinjer pekar ut vad vi går till val på och vill styra regionen efter. Gärna med stöd av andra borgerliga partier som prioriterar landsbygden, näringslivsfrågor och gröna näringar. Det är en politik för ekonomisk återstart och bättre förutsättningar för företagande i hela länet.
Trots historiskt goda ingångar till regeringsmakten, med partivänner på högsta posten i länets samtliga kommuner och högprofilerade politiker i länet med ledande uppdrag nationellt, har regionmajoriteten misslyckats med att påverka den nationella politiken i en mer Kalmar läns-vänlig riktning. Infrastrukturpolitiken missgynnar fortsatt länet, skogsutredningen stärker inte ägande- och brukarrätten och strandskyddet kommer inte att liberaliseras om utredningsförslagen genomförs. Som exempel.
Majoriteten har varit mer intresserade av att försvara regeringen än att slåss för länet. Vi vill att regionen börjar jobba systematiskt med påverkan för att skapa bättre förutsättningar för tillväxt i vår del av landet. Förslagen vi lagt i den riktningen har röstats ned. Det kommer till exempel krävas en energipolitik som värnar och bygger ut befintlig och planerbar elproduktion, och inte föröder länet med en massiv utbyggnad av svajig vindkraft. Det behövs mer statliga utvecklingsmedel till en ekonomisk omstart.
Vad gäller det första verktyget, regional utveckling, har vi varit framgångsrika i att driva majoriteten framför oss för ökade resurser som möjliggör trygg basfinansiering istället för kortsiktiga projektlösningar. Men det krävs ännu mer pengar för långsiktig finansiering av miljöer och aktörer som kan bidra till innovation och förnyelse av näringslivet i länet. Konkreta åtgärder måste sättas in där de ger mest pang för pengarna istället för att strösslas bort på politiska prestigeprojekt.
Att majoriteten är på väg att genomföra vissa av våra förslag, men först efter att ha röstat nej flera gånger, innebär att länet har tappat tid och utvecklingskraft. Ett sådant förslag är etableringen av en regional företagsinkubator. Vi vill nu att regionen tar ökat ansvar för nationell marknadsföring av besöksnäringen, efter att majoriteten missat möjligheten att redan denna sommar bättre använda sig av digitala verktyg. Vidare måste regionen prioritera inköp av närproducerad mat, kött i synnerhet, framför ekologisk mat, en fråga där majoriteten bromsat för länge.
För oss är det självklart att en borgerlig regionmajoritet, istället för en med slagsida åt vänster, är bäst skickad att genomdriva och verka för en borgerlig och landsbygds- och näringslivsvänlig politik i Kalmar län.