(M): Regionens ekonomi är dopad

Region Kalmar län har precis släppt sin bokslutsrapport som visar på ett överskott på 787 miljoner kronor, hela 579 miljoner kronor bättre än budgeterat. Anledningen till att sista raden visar svarta, och inte röda, siffror stavas i stort sett uteslutande externa faktorer såsom statsbidrag och placeringar på börsen.

"Regionens ekonomi är gravt dopad eftersom den socialdemokratiska regeringen låter statsbidragen – oftast tillfälliga – regna som manna från himlen", skriver debattörerna.

"Regionens ekonomi är gravt dopad eftersom den socialdemokratiska regeringen låter statsbidragen – oftast tillfälliga – regna som manna från himlen", skriver debattörerna.

Foto: Vimmerby Tidning/TT-bild, montage

Debatt2022-02-02 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regionens ekonomi är gravt dopad eftersom den socialdemokratiska regeringen låter statsbidragen – oftast tillfälliga – regna som manna från himlen.

I många år har just riktade och tillfälliga statsbidrag och börsen räddat sista raden. Fluktueringar och minskat statligt stöd kan dock bli förödande för Region Kalmar län. Detta särskilt då de eskalerande utgifterna beträffande hyrbemanningen inom vården tillåtits eskalera från 40 miljoner kronor årligen till en kvarts miljard kronor årligen sedan 2010. Det ska tilläggas att dessa kostnader vägrar Länsunionen att budgetera, då de är ”oönskade utgifter”.

Utan statsbidragen vore det mindre bevänt med regionens ekonomi. Som de flesta skattebetalare minns har landstings-/regionskatten höjts tre gånger under senare år, senast 2019. Och trots att vi moderater upprepade gånger under den senaste mandatperioden begärt genomlysningar av regionens ekonomi för att resurserna ska läggas på rätt saker, exempelvis sjukvården, sker inte detta. Dessvärre verkar inte Länsunionen (S, C, L) varken vilja eller orka vända på alla stenar för att hitta alternativ, vilket vi moderater förespråkat före man kastar notan i knät på länets invånare. 

Vi moderater har utöver en rejäl genomlysning av regionens ekonomi i allmänhet och budgetprocessen i synnerhet, anfört en skattesänkning vilket regionens ekonomi egentligen borde klara av – utan att tulla på kärnverksamheten. Vi menar att vanligt folk förtjänar behålla mer av sina eget förvärvade pengar än vad regionstyret idag tillåter. I detta vägrar Socialdemokraterna konsekvent att gå oss till mötes. Det är som om det finns en inbyggd eller medfödd ryggmärgsreflex att så fort skattesänkningar kommer på tal så upprepas de trötta argumenten om försämrad vård, tillgänglighet och andra rena påhitt likt en repig skiva. 

Socialdemokraterna har däremot som bekant inga som helst problem att höja skatten som universalmedel när deras utgiftskarusell hotar sluta snurra. Och det kommer sannolikt inte dröja länge tills nästa gång.