M: Så utrotar vi HPV-relaterad cancer

Livmoderhalscancer är en av många cancersjukdomar som orsakas av Humant papillomvirus (HPV), en infektion som sprids från person till person genom att hud eller slemhinnor kommer i kontakt med varandra.

Genom att bland annat vaccinera även kvinnor upp till 30-årsåldern, kan man på sikt utrota HPV-relaterade cancersjukdomar, menar skribenterna.

Genom att bland annat vaccinera även kvinnor upp till 30-årsåldern, kan man på sikt utrota HPV-relaterade cancersjukdomar, menar skribenterna.

Foto: Heiko Junge/TT

Debatt2020-12-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

HPV-virus är vanligt, och läker oftast av sig själv, men i vissa fall orsakar viruset cellförändringar som kan leda till cancer.

Sedan några år tillbaka ingår vaccination mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor, och sedan i år även för pojkar från 12 års ålder. Vaccinationsgraden ligger tyvärr bara på runt 75 procent, vilket är alldeles för lågt. Det borde ligga på 99-100 procent. Med vaccination för barn, och återkommande tester i vuxen ålder skulle det i princip gå att utrota HPV-relaterad cancer. Skulle dessutom ovaccinerade, osmittade kvinnor upp till 30-årsåldern också vaccineras skulle det gå ännu snabbare att utrota.

Till följd av coronaviruset, för att inte riskera ökad smittspridning, har Region Kalmar med fler regioner, behövt dra ned på cellprovtagningarna. Många regioner har i och med detta börjat erbjuda kvinnor hemtester, för att de ska kunna testa sig för cellförändringar utan att besöka vården. Även i Kalmar län kommer hemtester införas under pandemin.

Region Skåne kommer att införa hemtester som ersätter cellprovskallelsen helt, och kommer då bara använda klinikbesök som komplement om cellförändring visar sig på hemtestet. I Skåne har man sett att svarsfrekvensen på hemtesterna där har varit över 40 procent sedan juni av de kvinnor som tidigare uteblivit från cellprovskontroll. Man har dessutom sett att svarsfrekvensen ökar för varje gång hemtester skickas ut, och bedömer att man kan få en testfrekvens på omkring 95 procent genom att införa det som screeningmetod istället för ett traditionellt vårdbesök. 

Moderaterna föreslår därför att Region Kalmar län inför hemtester som screeningmetod och kliniktester som ett komplement. Detta skulle göra det mer flexibelt och enklare för kvinnorna, samtidigt som det skulle avlasta barnmorskorna och frigöra resurser till andra patienter i vården. Kan vi dessutom få vaccinationsfrekvensen att öka, ja då är vi ytterst nära att faktiskt utrota ett antal dödliga cancersjukdomar. 

Vad säger ni kvinnor och föräldrar till barn i vaccinationsåldern, ska vi tillsammans ta denna chans till ett liv utan HPV-relaterad cancer?