Magstarka anklagelser från SCV-majoriteten

Svar på debattartikeln "Nöjda patienter ett kvitto på att vi prioriterat rätt" den 2 mars.

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) är kritiska till SCV-majoriteten i Region Kalmar län och deras anklagelser om populism.

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) är kritiska till SCV-majoriteten i Region Kalmar län och deras anklagelser om populism.

Foto: Caroline Petersson

Debatt2023-03-10 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Kalmar läns politiska majoritet – bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – varvar skryt och lögner i en debattartikel i Vimmerby Tidning där de bland annat anklagar oss i Moderaterna och Kristdemokraterna för populism. Något riktigt exempel på vad de menar med populism kan de inte ge eftersom det helt enkelt inte finns, mer än som en retorisk halmgubbe. Med tanke på att S och C omedelbart svek sina stora vallöften – vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin och avgiftsfri sjukvård för pensionärer – är det ganska magstarkt att anklaga andra för populism.

Men något är det uppenbarligen som retar majoriteten. Utifrån de förslag M och KD lagt fram senaste tiden så skulle det kunna vara vårt krav på införande av bedömningsbil som komplement till ambulans, vårt förslag om en ambulanshelikopter för snabbare tillgång till akutsjukvård i hela länet eller vår kamp för ett återöppnande av palliativa vårdplatser och röntgenmottagningen i Vimmerby som dragit på sig S, C och V:s vrede. Samtliga dessa förslag skulle innebära en närmare, och snabbare, vård för våra invånare. Vissa av dem skulle inte kosta någonting utan tvärtom spara pengar. Men framförallt handlar det om att minska det mänskliga lidandet hos invånare och patienter.  

Eller kan det vara ansvarsutkrävandet från oppositionen som stör majoriteten? Vi vet fortfarande inte vad majoriteten tänker göra åt kritiken från Inspektionen för Vård och Omsorg gällande Oskarshamns sjukhus. Eller om S kan övertyga sina partikamrater i Linköping att ändra sig så att Tjust- och Stångådalsbanorna kan ansluta till den nya stationen. Eller varför de inte vill inkludera kärnkraft i den regionala utvecklingsstrategin, trots att vi är ett kärnkraftslän och strategin innehåller skrivelser om andra energikällor.

Före jul gjorde majoriteten ett medieutspel där de sa sig "sträcka ut en hand till oppositionen" inför kommande "svåra beslut". Men någon sådan inbjudan fick vi aldrig. När vi efter jul föreslog blocköverskridande samtal om de långa väntetiderna inom hörselvården fick vi kalla handen. De säger alltså en sak men gör precis tvärtom. De gör medieutspel där de låtsas söka samförstånd för att framstå som lyssnande, men är helt oförmögna att ta till sig förslag eller kritik. För majoriteten handlar allt om image och yta. Det bådar inte gott för sjukvården eller utvecklingen i Kalmar län.