Majoritetspolitiker sköter inte sitt jobb

Hans Måhagen (S), komunstyrelsens ordförande i Kinda kommun, får kritik för att inte hålla efter nämndera arbete.

Hans Måhagen (S), komunstyrelsens ordförande i Kinda kommun, får kritik för att inte hålla efter nämndera arbete.

Foto: Lars-Göran Bexell

Debatt2018-08-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi läste med bestörtning artikeln i Kinda-Posten om Acke Andersson med familj som vill köpa två tomter i Horn av Kinda kommun. 1989 avstyckades 14 tomter i Horn, tre såldes tämligen omgående och 11 finns kvar.

Nu ska de säljas och Acke med familj vill köpa två av tomterna och bygga hus. Ärendet har varit uppe i kommunens högsta beslutande organ i maj 2017 och beslut finns där att kommunfullmäktige tillskjuter investeringsmedel och beviljar igångsättningsbeslut för exploateringsområdet.

Enligt uppgift verkar tjänstemän och majoritetspolitiker skylla på att köparen inte vill betala sammanslagning till en tomt. Här är man ju totalt ute och cyklar. Det har tagits beslut om differentierad prissättning och därmed handlar det om att sudda ut ett ”streck” mellan tomterna och låta ”suddkostnaden” ingå i priset för tomten.

I artikeln riktas kritik mot tjänstemän och där torde ett stort ansvar ligga, men det allra största ansvaret ligger definitivt på majoritetens politiker (S+M+Kd) och kommunchefen som inte säkerställer att kommunfullmäktiges beslut efterlevs.

Det behövs i Kinda kommun ett bättre samspel mellan ledande politiker och tjänstemän och eftersom majoriteten har alla ordförandeposter har de också största ansvaret för att lösa sådan här problematik.

Ett annat exempel på bristfällig politisk ledning är den lekplats i Hycklinge som Kindas majoritet försökte stoppa till varje pris. Fullmäktige beslöt att en lekplats skulle byggas före sommaren 2018.

Här ser vi samma sak, tjänstemän har prioriterat annat, inte ett spadtag har tagits i Hycklinge och Majoriteten struntar i att fullmäktiges beslut inte efterlevs. Detta är inget annat än trots mot fullmäktiges beslut, nu krävs skärpning!

Roger Rydström (S) ordf. i Vård och omsorgsnämnden har under hela innevarande mandatperiod fått kritik för att han inte förmått få arbetet i omsorgsnämnden att fungera.

Ovanstående exempel visar att varken Hans Måhagen (S) som ordförande i kommunstyrelsen eller Moderaters och Kristdemokraters ordföranden förmår att utöva den tillsyn på nämndernas arbete som krävs av en politisk majoritet. Kinda behöver en ny politisk ledning som säkrar att verksamheten fungerar och säkerställer att kommunfullmäktiges beslut efterlevs.

Läs mer om