Tillgängligheten sämre när dagstidning i pappersform försvinner

"De som av olika anledningar inte kan läsa digital tidning men som tidigare läst papperstidning får nu en försämrad tillgänglighet till medieutbudet", skriver Hultfreds Tillgänglighetsråd.

"De som av olika anledningar inte kan läsa digital tidning men som tidigare läst papperstidning får nu en försämrad tillgänglighet till medieutbudet", skriver Hultfreds Tillgänglighetsråd.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2024-07-25 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillgänglighetsrådet i Hultsfreds kommun arbetar aktivt för ett samhälle med hög tillgänglighet för alla kommuninvånare och påvisar/genomför olika förbättringar för alla kommuninvånares bästa.

Vid senaste mötet med tillgänglighetsrådet berörde vi bland andra frågor, invånarens försämring genom borttagande av papperstidning och vill med detta inlägg få till en bättring. 

Vi ser en försämrad tillgänglighet eftersom möjligheten att välja mellan pappers – digital tidning inte längre är möjlig för alla med abonnemang.

De som av olika anledningar inte kan läsa digital tidning men som tidigare läst papperstidning får nu en försämrad tillgänglighet till medieutbudet.

Dessutom är det mycket märkligt agerande av tidningarna, då forskare samtidigt visar på risker med långa skärmtider och där läsandet på papper inte har samma hälsorisker.

Den enskildes valmöjlighet till papper eller digital tidning har dessutom en demokratisk aspekt för möjligheten att så många som möjligt ska kunna följa debattinlägg och händelseutveckling, vilket är en viktig roll att media förmedlar.

Vimmerby Tidnings ansvarige utgivare Jenn Hultberg svarar:

Hej!

Jag förstår verkligen att de som är vana att ta del av sina nyheter i pappersform, och som nu får tidningen tre dagar i veckan istället för sex dagar, känner att det är en försämring. Framförallt om man inte har möjlighet att ta del av alla nyheterna vi publicerar digitalt i appen och vimmerbytidning.se. Men det här var helt enkelt en omställning vi var tvungna att göra till följd av höga kostnader för bland annat papper och distribution. Det är ett steg vi behöver ta för att säkra att vi kommer finnas kvar även i framtiden. Genom att gå ner till tredagarsutgivning har vi möjlighet att dela ut en papperstidning, som dessutom är fylligare med mer sidor med lokala nyheter från Vimmerby och Hultsfred.

Detta har gjort att vi har kunnat växla upp vår journalistik digitalt, vilket är den väg vi behöver satsa på när allt fler läsare väljer att ta del av sina nyheter den vägen. I appen och på sajten uppdaterar vi det lokala nyhetsläget dygnet runt och vi levererar nyheter i både text-, foto- och ljud- och filmformat till våra läsare.

Det är såklart tråkigt för de som inte kan ta del av nyheter digitalt, men för att kunna hänga med i utvecklingen som sker just nu, så är detta en nödvändig omställning för oss och vi hoppas att detta gör att vi kan ha papperstidningen kvar längre.