Måste bli mer attraktivt att jobba i omsorgen

"Nu kan vi se fram emot att även Vimmerby kommun ser över möjligheterna att teckna avtal med Ung Omsorg", skriver Anneli Jakobsson (M) som på senaste kommunfullmäktige fick bifall för en motion om just detta.

En väg att gå för att få in unga i omsorgen och ökat yrkets attraktionskraft kan vara ett samarbete med Ung Omsorg, menar Anneli Jakobsson (M).

En väg att gå för att få in unga i omsorgen och ökat yrkets attraktionskraft kan vara ett samarbete med Ung Omsorg, menar Anneli Jakobsson (M).

Foto: ERLAND VINBERG

Debatt2022-04-07 12:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är känt sedan länge att vi blir allt äldre i Sverige och Vimmerby kommun är inget undantag. Enligt statistiken beräknas det finnas cirka 1 400 människor år 2030 som är 80+ och vi står inför en stor utmaning då det blir allt fler äldre i kommunen som behöver vård och omsorg.

Vimmerby kommun har inte en dålig äldreomsorg, tvärtom, men att anställa sommarvikarier med bristande kunskap i svenska språket och andra kriterier, bara för att tillsätta platserna, är inte rätt väg att gå.

Många svenska kommuner har skrivit avtal med ett företag som heter Ung Omsorg, som startade år 2007. Idag är det cirka 2 000 ungdomar som är knutna till verksamheten. Det är unga människor som åker ut till äldreboenden på helger och skollov och som skapar aktiviteter för de äldre. Ungdomarna ersätter inte ordinarie personal utan är en extra resurs. Det kan gälla att spela spel, visa hur en mobiltelefon fungerar med sms, vara uppkopplad på en dator, gå ut och gå, spela bingo eller något annat som den äldre vill göra.

Verksamheten är populär, den ger guldkant åt de äldre – samtidigt som det är ett meningsfullt extraarbete för den unga personen. Det som är riktigt bra med det här är att det skapar ett större intresse för att arbeta inom omsorg och motivationen att söka vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet ökar. Idén som företaget har är att man vill göra äldreomsorgen mer attraktiv som framtida karriärval och idag har cirka 200 äldreboenden skrivit avtal med Ung Omsorg.

På senaste kommunfullmäktige bifölls en motion som jag skrivit om att se över möjligheterna att skriva avtal med Ung Omsorg. Vi måste hålla fast intresset för äldreomsorgen och lyfta fram alla de positiva delarna med att arbeta i ett av de viktigaste yrken som finns. Alla kan inte, och ska inte, bli undersköterskor men vi behöver personal som vill arbeta med det viktigaste som finns – med människor.

Nu kan vi alltså se fram emot att även Vimmerby kommun ser över möjligheterna att teckna avtal med Ung Omsorg.