Matens hus svårsmält även för majoriteten?

Svar på debattsvaret "Inga pengar kommer att slösas bort" den 28 september.

Debatt2020-10-01 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det blir ofrivilligt komiskt när majoritetsråden Helmersson (C), Wretlund (S) och Wyckman (L) svarar mig om Matens hus. De påstår att jag i min debattartikel kallat Matens hus för ett ”monument för Centerpartiet”. Det har jag inte.

Centerpartiet nämns inte i min text. Att råden i svaret själva pekar ut partiet säger kanske något om hur besvärligt det varit för de tre majoritetspartierna att internt hantera det resursslukande påfundet. Att Matens hus är ett ”symbolpolitiskt prestigeprojekt som baxats alldeles för långt” står jag dock fast vid. Och att det ”är inget monument för det finns redan”, som ett av råden kommenterar på sociala medier, låter mer som ytterligare ett argument för att inte satsa skattepengar på något som konsumenter och producenter redan har fixat själva.

Det är intressant att majoritetsråden själva inte riktigt verkar tro på idén. Regionen har som bekant utlyst en tävling där offentliga aktörer kan vara med och tävla om att få starta Matens hus, med bidrag från regionen. Har jag rätt och ingen är intresserad av att delta i tävlingen, så kommer det inte heller att kosta skattebetalarna några pengar, summerar majoritetsråden. 

Nu trodde jag just ingenting om det eventuella intresset i min ursprungliga artikel. Det är inte helt osannolikt att det finns aktörer som ser möjligheter när regionen är beredd att betala. Ett maxbelopp på 7,5 miljoner kronor har nämnts hittills. Ganska långt från de hisnande investeringsbehov och driftskostnader som nämns i förstudien kring Matens hus, och som någon rimligtvis måste stå för. Om det blir skattebetalarna i en enskild kommun eller hela regionen återstår att se.

Jag och M&KD-alliansen vill därför än en gång uppmana majoriteten att släppa prestigen och arkivera Matens hus i ritningsskåpet för politiska byggen som verkade bra, men visade sig ekonomiskt ohållbara vid närmare granskning.