Replik på debattartikeln: Tryggheten monteras ner – det är ett svek av majoriteten
Sverigedemokraternas debattartikel målar upp en bild av att Region Kalmar län och SCV-majoriteten står passiv inför bemanningsutmaningar inom ambulanssjukvården. Det är en allvarlig anklagelse, och dessutom helt felaktig.
Vi vill vara tydliga: det är inte brist på finansiering som orsakat att ambulanser tillfälligt inte kunnat bemannas fullt ut. Det handlar om nationella och europeiska regelverk, en förändrad arbetsmarknad och ökade rekryteringssvårigheter, utmaningar som vi agerat på under lång tid.
Sedan arbetstidsreglerna förändrades har det blivit betydligt svårare att schemalägga medarbetare på ett sätt som fungerar i dygnet-runt-verksamheter som ambulanssjukvård. Alla partier i Sveriges Kommuner och Regioner, där Martin Kirchberg (SD) själv sitter i styrelsen, har stått bakom förändringen i arbetstidsreglerna. Varken regionen som arbetsgivare eller de fackliga organisationerna i regionen har möjlighet att förhandla bort dessa regler lokalt.
Regionen har därför, i motsats till SD:s påståenden, agerat snabbt och konkret. Inom kort ska en begäran om dispens lämnas in. Dispensansökan omfattar 15 ambulanser och syftar till att under sommaren 2025 kunna planera dygnstjänstgöring där det behövs som mest. Inte minst i glesbygd och turisttäta områden.
Parallellt har vi vidtagit flera andra åtgärder:
- ·Nytt schema infördes hösten 2023 som uppfyller kraven på dygnsvila och samtidigt möjliggör bättre framförhållning och arbetsmiljö.
- ·Vi har intensifierat rekryteringen – med annonsering, headhunting och riktade kampanjer på sociala medier.
- ·Vi erbjuder nu utbildningstjänster för ambulanssjukvårdare – en långsiktig satsning för att underlätta framtidens bemanning.
Samtidigt ska sägas: bemanning av ambulansstationer i t.ex. Virserum och Hultsfred är särskilt utmanande vilket har lett till att dygnsambulanserna tillfälligt fått ställas. Det handlar inte om ointresse, utan om att det är svårt att rekrytera till orter med långa pendlingsavstånd. När en eller två tjänster står tomma kan det påverka möjligheten att hålla en ambulans i beredskap dygnet runt. Då får de ambulanser som är i drift täcka ett större område vid larm för att säkerställa att den som larmar får den hjälp de behöver.
Varje invånare i länet, oavsett var man bor, har rätt till trygg och tillgänglig akutsjukvård. Därför är det just det vi jobbar för, varje dag. Det är inget som löses med tomma ord eller allmänt hållen kritik.
Det är ansvarstagande och långsiktigt arbete som krävs, inte politisk pajkastning.
Mattias Adolfson (S), Hälso- och sjukvårdsberedningens ordförande
Emmy Ahlstedt (C), Regionråd med ansvar för primärvården
Lena Granath (V), Regionråd med ansvar för personalfrågor