Malin Anell upprepar synpunkter som andra socialdemokrater redan flera gånger har fört fram angående Kristdemokraternas sjukvårdspolitik. Även om jag som kristdemokrat naturligtvis är glad för att vår politik väcker intresse, är det tråkigt att se hur lite energi socialdemokrater lägger på att utveckla något eget alternativ.
För jag tror inte att Anell eller någon annan socialdemokrat i grunden anser att det saknas problem. Vi har i Sverige många läkare i relation till befolkningens storlek. Vi har relativt många sjuksköterskor också. Vi har moderna sjukhus och god tillgång till avancerad medicinsk teknik. Vi har god tillgång till effektiva läkemedel. Och vi har stora ekonomiska resurser till sjukvårdens förfogande. Ändå får alltför många människor vänta alltför länge på att få den vård de behöver. Detta problem har växt i och med coronapandemin.
Vi kristdemokrater vill ta itu med denna utmaning genom det vi kallar århundradets vårdreform, att staten tar över huvudmannaskapet. Vi tror att det skulle leda till mer jämlik vård och bättre utnyttjande av resurser.
Vad Socialdemokraterna egentligen vill har varken jag eller någon annan utanför partiet någon tydlig bild av. Ibland vill de lägga ner regionerna och skapa storregioner, ibland vill de att allt ska fortsätta som idag. Utvägen för partiets lokala företrädare är tydligen att lägga sin tid på att sprida rädsla för andra partiers politik. Det är inte imponerande.
Men jag noterar också att det finns socialdemokrater som vågar tänka friare. Fram till nyligen var Philip Botström ordförande i partiets ungdomsförbund SSU. I en debattartikel tillsammans med Läkarförbundet skrev han för ett par veckor sedan:
”Den demografiska utvecklingen gör att ojämlikheten i sjukvården kommer att öka om ingenting görs… En tydligare statlig styrning och finansiering är det som krävs för en modern och jämlik vård. Pandemin har visat att nuvarande styrning inte fungerar, det är dags för regering och riksdag att agera. Vi vill att regeringen tillsätter en utredning för att öka det statliga ansvaret, finansieringen och tydliggöra styrningen av vården. Det skulle stärka jämlikheten oavsett var i landet du bor.”
Detta är vad vi kristdemokrater också har kommit fram till.