Mer kan göras för barn med cancer

När ett barn drabbas av cancer så ställs hela familjens tillvaro på ända. Man måste kunna lita på att den svenska vården fungerar omedelbart och i alla delar.

När ett barn får cancer drabbas hela familjen. Nu vill skribenterna att även barncancer ska ingå när den nationella cancerstrategin uppdateras.

När ett barn får cancer drabbas hela familjen. Nu vill skribenterna att även barncancer ska ingå när den nationella cancerstrategin uppdateras.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Debatt2020-02-25 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige drabbas ungefär 350 barn om året av cancer. Under 2019 behandlade barnonkologin i Linköping 40 barn från Kalmar län och Östergötland. Tack vare framsteg inom forskning och vård så överlever 85 procent av alla barn med cancer. Men trots framstegen så är cancer den vanligaste dödsorsaken för barn under 15 år. Det finns mer att göra för vården, forskningen och politiken.

Det första som behöver göras är att uppdatera den nationella cancerstrategin. Barncancerstrategin ska vara en del i denna. En ny och uppdaterad cancerstrategi är en förutsättning för att kunna ta tillvara på den banbrytande forskningen och utvecklingen som skett. Diagnostik med hjälp av artificiell intelligens och biomarkörer, till ökade möjligheter till mer individuell cancerbehandling är viktiga delar i detta.

Barn är inte vuxna. De drabbas av andra typer av cancer och har andra behov av eftervård. De barn som insjuknar i cancer i Kalmar län vårdas till stor del i Östergötland under sin sjukdomstid, därför måste vi fokusera på vården efter sjukdomen och rehabilitering, men också psykosocialt stöd till hela familjen.

Barn som får cancer är våra mest sårbara patienter, som dessutom reagerar annorlunda på behandlingarna. Därför behövs också en nationell strategi mot barncancer. Fem delar måste ingå:

Fördubbla de nationella pengarna till barncancervården. Barncancervården har inte haft tillräckligt långsiktiga och förutsägbara ekonomiska förutsättningar.

Erbjud hela familjen rehabilitering och psykosocialt stöd. När ett barn drabbas av cancer, så drabbas hela familjen. Därför ska hela familjen erbjudas stöd och rehabilitering.

Obligatoriska kontaktsjuksköterskor och anhörigstödjare. Anhörigstödjare och kontaktsjuksköterskor ökar tryggheten. Det stödet måste därför bli en naturlig del av cancervården.

Förbättrad samordning. Vid övergången från barncancervård till reguljär cancervård uppstår ofta ett glapp, där det är otydligt vart man ska vända sig för att få råd, stöd och hjälp.

Mer forskningspengar. Idag tar Barncancerfonden ett stort ekonomiskt ansvar för forskningen kring barncancer i Sverige. Det är bra, men staten måste ta ett större ansvar än i dag.

Regelbunden uppföljning för alla barncanceröverlevare, att det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning genomförs, att den palliativa vården kvalitetssäkras och att undersöka möjligheten att inrätta en specialistutbildning i barncancervård är andra förslag.

Sverige ska erbjuda världens bästa vård till cancersjuka barn och deras familjer. Mycket har gjorts, mycket är redan bra, och mycket mer måste göras. Det börjar med en genomtänkt nationell strategi mot barncancer.

Camilla Waltersson Grönvall, Socialpolitisk talesperson (M), riksdagsledamot

Malin Sjölander , Oppositionsråd (M), vice ordförande regionstyrelsen