Minskad tillgänglighet till kultur ett faktum

"S, C och V säger konsekvent nej till det allra mesta medan de egna förslagen lyser med sin frånvaro", skriver M-politikerna.

"S, C och V säger konsekvent nej till det allra mesta medan de egna förslagen lyser med sin frånvaro", skriver M-politikerna.

Foto: Foto: Elisabeth Eriksson.

Debatt2024-08-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid senaste tillfället då den regionala utvecklingsnämnden (RUN) sammanträdde framkom under diskussion kring tillgängligheten till kultur i länet att besökssiffrorna till regional kultur minskat med tio procent jämfört med föregående år. 

Vid ett antal tillfällen under mandatperioden har vi Moderater i opposition debatterat kultur med främst Socialdemokraterna, men även Centern och Vänstern som alla tre ihop utgör majoritet. Vattendelaren har varit om regionen ska verka för att fler kulturutövare ska ges möjlighet att få ta del av regionala och statliga medel (nästan 100 miljoner kronor varje år), för att på så sätt bredda och tillgängliggöra kultur för fler invånare i länet. Mot detta står den rådande majoritetspolitiken som tvärtemot det förra förespråkar en snäv kultur med smalare utbud men där de aktörer som redan är insläppta i stugvärmen har en tryggad finansiering. 

Vi Moderater är bekymrade över ett så pass stort tapp i besökssiffrorna inom den regionala kulturen som tio procent. Vi har därför bland annat lagt fram en lång lista av frågor på bordet såsom en regional kulturkanon, flera olika nya sätt att tillgängliggöra kulturresor för fler skolungdomar än idag, etablera filialer till Länsmuseet på landsbygden, hop on-hop off resor till kulturinstitutioner på landsbygden och mycket mer. S, C och V säger konsekvent nej till det allra mesta medan de egna förslagen lyser med sin frånvaro. Resultatet är nu uppenbart.