Mjölken och Cornflakesen: Hur går det, Gudrun Brunegård?

"Det vi nu ser är konsekvenserna av en högerkonservativ regering som konsekvent prioriterar de rikaste. Det är djupt beklagligt men tyvärr inte förvånande", skriver Malin Anell (S).

"Det vi nu ser är konsekvenserna av en högerkonservativ regering som konsekvent prioriterar de rikaste. Det är djupt beklagligt men tyvärr inte förvånande", skriver Malin Anell (S).

Foto: TT/Arkiv

Debatt2024-12-14 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under valrörelsen 2022 undrade riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) om länsborna ville "ha ett land där familjerna har råd att köpa mjölk och sätta fram Cornflakes till frukosten." Hon lovade att just detta var vad hennes politik skulle handla om. Budskapet var så viktigt att Kristdemokraterna i länet spenderade runt 7 000 kronor på att lyfta filmen på Facebook.

Men hur har det gått med mjölken och Cornflakesen, Gudrun Brunegård?

År 2022 kostade ett paket Cornflakes (750 g) cirka 35 kronor. Idag får man betala runt 54 kronor för samma paket. En liter mellanmjölk, som då kostade 10–11 kronor, kostar nu minst 13 kronor. För vanliga familjer är det här skillnader som märks varje vecka. Och för din regering, Gudrun Brunegård, är det inget annat än ett underbetyg, ett löftessvek mot de hushåll du sade dig vilja värna.

Jag förstår att inflation och stigande matpriser är svåra utmaningar att hantera för vilken regering som helst, än svårare för en enskild riksdagsledamot. Just därför framstod ditt löfte redan från början som tomt och ogenomtänkt. Du måste ha vetat att du saknade verktyg att infria det. Ändå valde du att göra det till en huvudpoäng i din kampanj. Det som många nog finner mest anmärkningsvärt är dock inte bara löftesbrottet i sig, utan att du och ditt regeringsunderlag (KD, M, L och SD) gjort så lite för att ens försöka mildra de ekonomiska effekterna för vanligt folk.

Istället för att stötta familjerna har ni prioriterat massiva skattesänkningar, främst för de mest välbärgade. Är det bara i valrörelsen ni talar om vanliga familjer, Gudrun Brunegård? Eller var det egentligen höginkomsttagarna med över 62 500 kronor i månadsinkomst ni ville gynna? För dem var nog Cornflakesen aldrig en fråga. Trots det är deras skattesänkning är fem gånger större än den för någon som tjänar 25 000 kronor i månaden. Helt fel prioriterat. 

Socialdemokraterna har gång på gång försökt få regeringen att agera mot de stigande matpriserna. Vi har föreslagit:

  • En priskommission för att sätta press på matkedjorna.
  • Stärkt konkurrens mellan livsmedelsgrossister.
  • Varningstriangel-märkning på produkter som krymper i storlek men behåller sitt pris. Detta nya förslag presenterades häromveckan. 

Inga av dessa förslag har regeringen eller Kristdemokraterna ens bemödat sig att ta på allvar. Om du verkligen vill infria ditt löfte, Gudrun Brunegård, varför inte pröva Socialdemokraternas förslag? Eller presentera egna lösningar som kan göra verklig skillnad för hushållen. 

Det kan mycket väl vara svårt att styra och lägga en budget. Men valet mellan skattesänkningar för de mest välbärgade och åtgärder som minskar matpriser för vanliga familjer borde vara rätt självklart. Varför är det så svårt för denna regering?

Det vi nu ser är konsekvenserna av en högerkonservativ regering som konsekvent prioriterar de rikaste. Det är djupt beklagligt men tyvärr inte förvånande. Så nästa gång det är val, Gudrun Brunegård, kanske du ska låta bli att tala om sänkta kostnader för vanliga familjer. Det är uppenbart att ni ändå inte prioriterar dem.

Malin Anell (S), Regionråd